POVIJESNI SPEKTAKL: Bitka kod Stubice već 15 godina obilježava najveću borbu za pravicu malog čovjeka

Foto: Press

Ove godine obilježava se jubilarno 15. izdanje Bitke kod Stubice od koje je prošlo 450 godina. Bunu će u subotu, 11.2.2023. kod dvorca Stubički Golubovec s početkom u 14:00 sati prikazati na stotine statista i sudionika, a Gupčevim će se krajem ponovno, nakon dvije pandemijske godine pauze, proširiti spomen ustanka malog čovjeka u “borbi za pravicu”.

Foto: Press

Organizatori očekuju kako će ove godine pristići na tisuće posjetitelja koji će imati priliku vidjeti oživljenu Seljačku bunu – Bitku kod Stubice između kmetova, predvođenim Matijom Gupcem, protiv zloglasnog Franje Tahija i njegove vojske.

Foto: Press

Ovu jedinstvenu bitku rekonstruira Družba vitezova Zlatnog Kaleža, a zajedno s TZ područja Gupčevog kraja, Gradom Donja Stubica i partnerima, pripremaju pravi spektakl.

Foto: Press

Bitka je ovo koja nakratko vrati sve posjetitelje u davnu 1573. koja je obilježila hrvatsku prošlost. Zbog toga ni ne čudi da ovu manifestaciju posjeti i 20.000 posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja.

Foto: Press

Uz Bitku kod Stubice posjetitelje očekuje srednjovjekovni sajam, bogata gastro ponuda i glazbeni program. U subotu, 4.2.2023., kod Gupčeve lipe u Gornjoj Stubici kreće Puntanje kmetov na čelu s Matijom Gupcem.

Više informacija i program možete saznati na linku.

 

 

 


Komentari