POVIJESNI DAN ZA HRVATSKU: Donesena Odluka o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ

Hrvatska je imala predstavnike u kategoriji dječaka do 15 godina i djevojaka do 19 godina

U Hrvatskoj se 8. listopada obilježava  spomendan “Dan Hrvatskoga sabora” u sjećanje na dan kada je Sabor Republike Hrvatske 1991. godine jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ.

Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više, kao takva, ne postoji.

Sve je počelo 1991. godine u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj zgradi. Tada je to bila tajna lokacija, pa su saborski zastupnici čekali na nekoliko različith zagrebačkih lokacija, kako ne bi bilo uočljivo da svi idu u Šubićevu. Upravo su se zbog opasnosti od zračnih napada, političari sastali u podrumu jer je JNA samo dan ranije raketirala Banske dvore gdje se tada nalazio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman i za malo izbjegao smrt.

‘Republika Hrvatska od dana 8. listopada 1991. godine raskida sve državnopravne sveze na temelju kojih je s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ’, objavio je tadašnji podpredsjednik hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

Na ovoj povijesnoj sjednici sabora istaknuto je kako su na Hrvatsku izvršile oružanu agresiju Srbija i JNA, a naša zemlja je bila prisiljena braniti se svim raspoloživim sredstvima. Sabor je pozvao i sve države, posebno članice Ujedinjenih naroda i Europske unije na uspostavu diplomatskih odnosa s Republikom Hrvatskom, te je izglasano 15 zakona potrebnih za oživotvorenje samostalne i suverene Republike Hrvatske. Podsjećamo, Island je prva država Europe koja je priznala samostalnost Hrvatske 19. prosinca 1991. godine.


Komentari