POVEĆANA POTREBA: Hrvatska nabavlja 10.000 doza remdesivira, lijeka protiv covida

Ilustrativna fotografija (Foto: Pixabay)

U četvrtak, na prvoj sjednici Vlade nakon ljetne stanke, odlučeno je da Hrvatska nabavlja 10.000 doza lijeka Vekluryja (remdesivira) za liječenje teških covid pacijenata kojima je potreban dodatni kisik.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je zbog trenutne epidemiološke situacije i potrebe nabave dodatnih količina remdesivira, na temelju mišljenja struke, iskazana potreba za tim lijekom za područje Hrvatske za razdoblje do 30. rujna u količini od 10.000 doza. Radi se o lijeku za liječenje težih covid pacijenata, odnosno onih oboljelih od upale pluća, kojima je potreban dodatni kisik, rekao je Beroš.

Nije komercijalno dostupan

Financijska sredstva za nabavu ovoga lijeka osiguravaju se u planu HZJZ-a. Za provedbu su zaduženi Ministarstvo zdravstva, HZJZ i Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, dok je ravnateljica te Klinike Alemka Markotić, u ime RH, ovlaštena da naruči nove doze remdesivira do 30. rujna 2022.

Lijek remdesivir nije redovno ni komercijalno dostupan na europskom tržištu, rekao je Beroš.

Nabava je omogućena na način da je EK 18.7., nakon provedba zajedničke nabave, sklopila okvirni ugovor za opskrbu tim lijekom.


Komentari