Potres je razdvojio ploče tla i do 35 centimetara: ‘Čudi me da šteta nije veća’

Foto: MUP RH

Pravi razmjer potresa otkrile su satelitske snimke, a talijanski Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju napravio je analizu deformacija tla koje su nastale.

Iako je za precizne podatke potrebno više vremena, za sada je poznato da su se rasjedna krila na dubini od deset kilometara kod Petrinje su se spustila za 35 centimetara, a ploča na području Gline podignula se i do 35 centimetara.

Što to točno znači, reporteri Nove TV upitali su seizmologa Ivicu Sovića koji je objasnio da se kod svakog potresa dogodi pomak rasjednih krila jer bez njih nema potresa.

Sovića je s obzirom na jačinu potresa iznenadilo sljedeće:

Začudilo me još koliko kuća stoji tamo s obzirom na jačinu potresa. Nove kuće građene nakon rata dobro su odradile svoju ulogu i ljudi su u njima svi preživjeli. One stare kuće koje su građene još za vrijeme Marije Terezije i Franje Josipa one su jako gadno prošle u Petrinji, ali i u Glini i tamo je moglo biti puno više žrtava nego što je bilo”.

Komentirao je i oštećenja tla, cesta te drugih sličnih objekata. Naime, na tim mjestima je došlo do stvaranja velikih rupa.

Sve to su posljedice potresa jer se tada događaju promjene zemlje, otvaraju se rupe u tlu, izbacuje se pijesak i mulj pod tlakom. U Francuskoj je recimo to izbačeno iz dubine od osam metara”, rekao je.


Komentari