POTPISANI UGOVORI: Uskoro stiže prvi brendirani zagorski sir!

Prije dva tjedna potpisano je deset ugovora za financiranje projekata izgradnje, opremanja ili obnove mini mljekara koji su financirani sa 18,7 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja. Vrijednost potpore po projektu iznosi od 15.000 EUR do 1.000.000 EUR, a intenzitet potpore je 50% od ukupnih prihvatljivih troškova projekta. Sredstva će se ulagati u opremanje i modernizaciju mljekara te izgradnju sirana i to u nekoliko hrvatskih županija: Varaždinskoj, Međimurskoj, Bjelovarsko – bilogorskoj, Zagrebačkoj, Ličko- senjskoj, Vukovarsko – srijemskoj županiji, piše Zagorje.com.

Pišu kako Zagorje nema mini mljekarna financiranih od strane EU fondova. Postoji  jedna, a  to je Mini mljekara Veronika iz Desinića. Ona izuzetno dobro posluje i njeni su proizvodi traženi na tržištu.

“U doba kada je naša mljekara nastajala, u županiji nije bilo ni jedne mljekare, a kravice su bile prisutne svuda oko nas i tu smo vidjeli priliku da bi mogli razvijati domaće kvalitetne proizvode. 2001. godine je još uvijek veliki broj manjih uzgajivača uzgajao krave. Danas se to promijenilo, manji uzgajivači su nestali, a isto tako mladi ljudi više toliko nisu zainteresirani za taj posao. Ostali su tek oni veći farmeri”,ispričala je mlada direktorica Mini mljekare Jelena Šurbek za Zagorje.com, dodajući kako je iznimno ponosna što će Zagorje napokon dobiti svoj sir.


Komentari