POSTUPAK JE U TIJEKU ZA SKUPI LIJEK NA LISTI HZZO-A Košta 90 tisuća kuna, a preživljavanje tek dvije do četiri godine

Zgrada HZZO-a (Foto: Ivan Lackovic / CROPIX)

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje priopćio da je stavljanje lijeka zaštićenog imena Vyndaqel na osnovnu listu lijekova u tijeku te se ne mogu očitovati o tijeku postupka, niti prejudicirati njegov ishod.

Cijena mjesečne doze toga lijeka za oboljele od transtiretinske amiloidne kardiomiopatije (ATTR-CM-a) iznosi oko 90.000 kuna, što je za pacijente nedostižan iznos, navode Hrvatskom savezu za rijetke bolesti. Bez novog lijeka pacijenti oboljeli od te bolesti mogu mogu preživjeti između dvije i pol i četiri godine od postavljanja dijagnoze.

Foto: Pfizer

Uzimajući u obzir činjenicu da se radi o postupku koji nije završen, HZZO ne može davati očitovanja o tijeku postupka niti prejudicirati njegov ishod, odgovorili su iz HZZO-a na Hinin upit o uvođenju ciljane terapije za oboljele od ATTR-CM-a na osnovnu listu lijekova.

ATTR-CM je rijetka bolest srca uzrokovana gomilanjem štetnih vlakana amiloida u srčanom mišiću, što u konačnici dovodi do oštećenja i zatajenja srca, a u Hrvatskoj od nje boluje 150 pacijenata.

Premijer Andrej Plenković prije dva tjedna u Saboru je rekao kako nema razloga da se taj lijek, nakon provedenih stručnih studija i postojanja terapije u četrnaest zemalja Europske unije i susjednoj Sloveniji, ne omogući i oboljelima u Hrvatskoj.


Komentari