Postavljena nova seizmološka oprema u Petrinji, Kuk: ‘Protekom vremena, potresi bi trebali biti slabiji’

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

U kapeli na groblju sv. Roka u Petrinji, seizmolog Krešimir Kuk postavio je novu opremu za praćenje potresa. Podsjećamo, područje Banovine pogodio je razoran potres 29. prosinca prošle godine, a tlo i dalje nemilice podrhtava. Postavljanje opreme financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja s 4,5 milijuna kuna.

Time po prvi puta u povijesti, Seizmološka služba u Hrvatskoj ima mogućnost brze reakcije u slučaju jačih potresa i mobilni komplet seizmološke opreme koja će se po potrebi koristiti na cijelom području.

„Postavljeni su seizmografi i akcelerografi, obje vrste instrumenata za bilježenje potresa. Akcelerografi služe za bilježenje jačih potresa, smještaju se uglavnom na zgradama i na nekim užim područjima gdje promatramo jačinu potresa na tom užem području, a seizmografi bilježe cijelu seizmičku aktivnost šireg područja i one najslabije potrese koje akcelerografi ne mogu i služe za praćenje generalno seizmičnosti područja na kojem se trenutno događaju“, rekao je Kuk.

Dodao je i da bi potresi na području Sisačko-moslavačke županije s vremenom trebali biti slabiji.

“Očekivano će s vremenom slabjeti, kako s jačinom, tako i s učestalošću, no još nekoliko mjeseci očekujemo seizmičku aktivnost, a što više vremena protekne, potresi bi trebali biti slabiji“, objašnjava Kuk i ističe da je vrlo važna seizmološka oprema.

„Nas je, ljudstva i tehnike malo, a tu slijedi sad i cijela telekomunikacijska infrastruktura koju mi moramo postići da signal potresa s ovog područja dolazi u Zagreb, gdje se on promptno obrađuje. Kad se postavi svih ovih 20 seizmografa na ovo šire područje, moći ćemo reći da imamo osnovu za registriranje svih potresa koji će se događati na ovom području u ovoj seriji“, kaže seizmolog.


Komentari