POSLJEDNJI KORACI PREDSJEDNIČKE KARIJERE: Kolinda pozvala Slovence na suradnju sa Zagrebom

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Hrvatska predsjednica u odlasku Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je u srijedu u Ljubljani, u svom posljednjem inozemnom posjetu u svojstvu predsjednice, na nastavak razgovora Hrvatske i Slovenije o postizanju bilateralnog rješenja svih otvorenih pitanja.

Hrvatska predsjednica susrela se sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom na neformalnom radnom ručku u Ljubljani, a kasnije će prošetati gradom.

“Pozivam slovensku vladu i vlasti da nastave razgovore s hrvatskim institucijama o postizanju bilateralnog rješenja svih otvorenih pitanja”, istaknula je Grabar-Kitarović. Iako imaju različita stajališta o arbitraži, Grabar-Kitarović kaže da to ne znači da trebaju prestati razgovarati, već upravo suprotno.

Sud Europske unije proglasio se krajem siječnja nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske zbog navodne povrede europskog prava uzrokovane neprovedbom arbitražne odluke o granici.

Odluke Suda EU-a su konačne i nema žalbe, a hrvatska vlada i oporba ponovno su pozvali Ljubljanu na bilateralne pregovore.

Slovenski predsjednik je zahvalio hrvatskoj predsjednici što je bila “most za održavanje dijaloga” između dvije zemlje nakon što se Hrvatski sabor krajem srpnja 2015. povukao iz arbitraže.

“Čast mi je što je predsjednica susjedne i prijateljske zemlje za svoj zadnji posjet izabrala Sloveniju”, istaknuo je Pahor.

“Slovenija je bila logičan izbor”, rekla je Pahoru hrvatska predsjednica.

Za prijateljstvo i ono što povezuje Hrvatsku i Sloveniju kazala je kako “daleko nadmašuju pitanja koja su ostala otvorena između dviju država” i dodala kako će “uvijek ulagati u to prijateljstvo”.


Komentari