SJEDNICA VLADE Beroš: Preporučujem glasnoj manjini da se ne igraju doktora; Božinović komentirao prosvjed

Foto: Screenshot

Na sjednici Vlade koja se održava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, premijer Plenković je  zahvalio ministru Medvedu i svima koji su sudjelovali na obilježavanju 30. obljetnice u Vukovara i Škabrnje.

Na sjednici će se usvojiti zaključak o prihvaćanju političke deklaracije o Hrvatsko-francuskom strateškom partnerstvu te donijeti odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u razdoblju od 2022. do 2026. godine, za nabavu višenamjenskog borbenog aviona Rafale

Premijer je naveo kako je jučer u Hrvatsku stigao poljski premijer Mateusz Morawieckii koji se na svom proputovanju bavi sigurnosti na istočnim granicama i bavi se ilegalnim prijelazima koji su politički organizirani da se destabilizira ovaj dio Europe.

Obnova od potresa

Ministar Medved govorio je o aktualnom stanju vezanom za potres.

„Stožer nastavlja sa svojim aktivnostima sve za obnovu i povratak na potresom pogođena područja. S obzirom na zimske uvjete, Vlada je omogućila smještaj u termama Topusko za sve koji nemaju adekvatan smještaj“ rekao je Medved.

„Ulaže se veliki napor u pogledu podizanja dinamike obnove. S projektantima je izgrađena priprema dokumentacije za obnovu 4990 obiteljskih kuća. Izrađeno je 1788 elaborata za obnovu.  S izvođačima je sklopljeno 89 ugovora za obnovu 2280 kuća u tijeku je sklapanje još 27 ugovora za 1350 kuća“ izvijestio je Medved i nadodao „Izvođači su do sad uvedeni u rad na 1410 objekata, obnovili smo do sada 798 obiteljskih kuća, a radovi su u tijeku na 612 kuća. Do sada smo uklonili 405 objekata.

Koronavirus

Ministar Beroš izjavio je kako je premašena brojka od  259 milijuna zaraženih u svijetu.

“323 osobe su na respiratoru. Gotovo 70 posto hospitaliziranih u zadnja 24 sata nije cijepljeno niti jednom dozom” izjavio je.

Upozorio je da je zdravstveni sustav opterećen i da se povećavaju stacionarni kapaciteti što iziskuje veći broj zdravstvenih radnika.

Obavijestio je i o povećanom broju cijepljenih te smo sada dosegli broj od 63,01 posto odraslog stanovništva.

„Necijepljenjem oduzimamo krevete bolesnicima, 80 posto pacijenata koji su umrli nisu trebali umrijeti. Da su bili cijepljeni bili bi s nama“  zaključio je Beroš.

„Preporučujem glasnoj manjini da se ne igraju doktora i stručnjaka već da se pridržavaju epidemioloških mjera i da time sačuvaju vlastito zdravlje i živote“ zaključio je te nadodao „Znanost nam je jedini izlaz iz ove situacije.“

Prosvjedi

Ministar Božinović osvrnuo se na prosvjed koji je održan u Zagrebu protiv covid potvrda.

„Svako nepridržavanje mjera i odbijanje cijepljenja odnosi sve više i više života. Svakodnevno se čuju apeli liječnika. I policija je prisutna na okupljanju većih broja osoba, a aktivnosti su usmjerene na očuvanje javnog reda i mira. Razlika kod prijavljenog i neprijavljenog prosvjeda je ta da organizator postaje poznat, kod neprijavljenog kao ovaj što je bio u Zagrebu nije i tada je zadaća policije foto i video dokumentirati  kako bi se našli organizatori. To se može postići i kriminalističkim istraživanjima i do sada su detektirana dvojica“ zaključio je Božinović.

“Došlo je do verbalnih i jednog fizičkog napada na novinare i to osuđujemo. Nadamo se da se svi slažemo da je pravo na prosvjed da ga imaju svi, ali treba biti sukladno zakonu i ispoštovano prema važećim zakonima, a sva protupravna postupanja sa snimki će se istražiti i reagirati” komentirao je Božinović.

Zakon o zaštiti potrošača

Ministar Čorić je iznio nacrt konačnog prijedloga zakona o zaštiti potrošača.
“Ovaj zakon donosi se radi usklađivanja zakona s Eu, ali i radi modernizacije reguliranja određenih aspekata prava zaštite prava potrošača koji su u praksi pokazali da zahtijevaju dodatno uređenje” rekao je Čorić.

“Zakonom se propisuju proporcionalne i učinkovite sankcije trgovcima koji su odgovorni za različite povrede te se usklađuje postojeći normativni okvir s digitalnom dimenzijom sklapanja ugovora. Proširena je definicija pisanog prigovora koji je prilagođen aktualnim sredstvima komunikacije. Širi se lista okolnosti koje predstavljaju nepoštenu poslovnu praksu” objasnio je Čorić.

Vlada je prihvatila njegov prijedlog i šalje se u Sabor.

Alternativna goriva

Nacrt prijedloga zakona o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva. Ministar Butković iznio je: “Ovim prijedlogom predlaže se izmijeniti i dopuniti postojeći pravni okvir za korištenje alternativnih goriva u prometu i razvoj infrastrukture.
Alternativna goriva koja se koriste u Hrvatskoj obuhvaćaju električnu energiju, vodik, biogoriva i prirodni plin”.

“Cilj RH je razviti infrastrukturu za alternativna goriva kao preduvjet za njihovo korištenje u prometu kako bi se postigao razvoj održivog tržišta i prometnog sustava te da bi se postigao minimalni negativan učinak po okoliš i društvo.
Dodatno se uređuje radi interoperabilnosti područja vezana za mjesta za punjenje motornih vozila kategorije L, opskrbe električnom energijom s kopna za plovila na unutarnjim vodnim putevima i mjesta za opskrbu ukapljenim plinom za vodni promet” dodao je.

Ovim se nacrtom određuje i uspostava registra punionica za alternativna goriva i njegovo vođenje. Prijedlog je prihvaćen.

Uskoro opširnije.

 


Komentari