POSEBNA UPUTA ZA PRAVOSLAVNI BOŽIĆ: Davor Božinović otkrio o čemu su se dogovarali predstavnici Vlade i Crkve

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministar Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak da su predstavnici Vlade s pravoslavnom crkvom dogovorili da će se, po potrebi, epidemiološki okvir za pravoslavni Božić definirati posebnom uputom u prvome tjednu siječnja.

“Što se tiče pravoslavnog Božića, paralelno s pripremom ove odluke Stožera, predstavnici vlade kontaktirali su predstavnike pravoslavne crkve i dogovoreno je da će se, po potrebi, epidemiološki okvir definirati posebnom uputom u prvom tjednu siječnja, ovisno o razvoju epidemiološke situacije i specifičnostima pravoslavne liturgije”, rekao je Božinović.

Izvijestio je kako je danas do 10 sati za propusnice upućeno 1120 poziva, 5600 mailova, a sveukupno je predano 10.848 zahtjeva.

“Ravnateljstvo civilne zaštite i MUP je izdalo posebne upute koje su prilično precizne za izdavanje propusnica. Ono što bi htio ponoviti, ovo nije odluka koja je donesena kako izdavati propusnice, nego odluka o zabrani kretanja, a koja je epidemiološki opravdana u razdoblju godine kada se očekuje puno putovanja i kontakata”, naglasio je Božinović.

Dodao je kako postoji mogućnost da ravnateljstvo Civilne zaštite razmotri svaki slučaj zahtjeva za propusnicom od sektora koji nisu obuhvaćeni odlukom ili nisu u nadležnosti županijskih stožera.

Poanta je da se strpimo, ova odluka bi trebala trajati do 8. siječnja. Svi oni koji znaju da je nešto nužno, znaju i način na koji će ravnateljstvo pristupiti njihovom zahtjevu. Nije poanta kako nešto izbjeći, poanta je da je ovo razdoblje godine kada trebamo smanjiti kontakte, putovanja, da to prihvatimo kao činjenicu”, poručio je Božinović.

Objasnio je i da će se otok Pag, koji se nalazi u Ličko-senjskoj i Zadarskoj županiji, epidemiološki tretirati kao jedna cjelina.

Na pitanje novinara jesu li saborski zastupnici i ustavni suci izuzeti iz odluke o propusnicama, iako nisu posebno navedeni u odluci, Božinović kaže da takva mogućnost postoji ukoliko bude potrebe za sjednicom radnih tijela ili samoga Sabora.

“Naravno da takva mogućnost postoji, stožer je ne može ni zabraniti jer se radi o najvišim instancama vlasti. Uvjeren sam da će saborski zastupnici koristiti tu mogućnost isključivo u svrhe onoga što je njihov posao vezan za rad u Saboru”, kazao je Božinović.


Komentari