PORUKA NADBISKUPA POVODOM VELIKE GOSPE: Bog je postao suvišan u društvu, ali je trajno prisutan

Nadbiskup Đuro Hranić (Foto: Marko Mrkonjic / CROPIX)

Predvodeći središnje misno slavlje na Veliku Gospu u Aljmašu, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić upozorio je da je Bog danas postao nepotrebna i suvišna kategorija u interpretaciji svijeta, društva i čovjeka, ali i poručio da je trajno prisutan.

Hranić je iz najvećeg marijanskog svetišta Slavonije i Baranje poručio da Bog nije napustio ljudsku povijest nego je trajno prisutan u njoj, usmjerava je i vodi pa ljudski život i čitava stvorena stvarnost imaju svoj smisao i cilj.

No, govoriti o Božjoj prisutnosti u ljudskoj povijesti nije lako jer je Bog danas postao nepotrebna i suvišna kategorija u interpretaciji svijeta, ljudskog društva i čovjeka, kazao je Hranić, ustvrdivši kao da se čini da je pozitivističkim pristupom Bog protjeran iz prirodnih znanosti.

Posljedično, Bog je, kazao je nadbiskup protjeran iz same stvorene stvarnosti, a kao i da je raznim tumačenjima povijesti i društvenih odnosa protjeran i iz ljudskog društva u čijem oblikovanju nema nikakvu ulogu.

Vjernicima je poručio da su pozvani živjeti, razmišljati i djelovati pred licem Božje odsutnosti.

Primijetio je da je ljudska povijest postala drama trajnog napretka, bilo medicinskog, znanstvenog ili gospodarskog koji se predstavlja kao vrhunac i spas prema kojemu ići, u kojem jači pobjeđuje.

Naglasio je kako izgleda da se tome nitko ne može suprotstaviti jer sve što postoji mora biti u službi takvog napretka pa makar trebalo upotrijebiti i nečasna, grešna i nedopuštena sredstva.

Upitao je, međutim je li nam život uistinu bolji ili smo postali nezasitni, umorni, ovisni, uništeni stresom robovi i žrtve napretka i standarda bez istinske slobode, smisla i dostojanstva.

“Iako smo i mi crkveni ljudi postali zaraženi tim virusom Božje odsutnosti i praktičnog materijalizma današnja nam svetkovina i Božja riječ poručuju da Bog ipak nije odsutan. On se i dalje očituje i prisutan je u liku Božje djevice Marije, poručio je Hranić.

Ustvrdio je da je u biblijskoj slici iz Knjige Otkrivenja sebe prepoznala i Europska unija te je na svoju zastavu plave boje, koja je simbol Blažene djevice Marije, dodala i 12 zvijezda.

“Ženi, Crkvi i Europi, suvremenom čovjeku prijeti zmaj koji želi proždrti dijete, koji ruši zvijezde i sije smrt, koji želi uništiti vjeru u Isusa Krista i Božju prisutnost u ljudskoj povijesti i smisao ljudskog života”, kazao je nadbiskup Hranić.

Svetište Majke Božje Aljmaške pohodilo je ove godine mnoštvo hodočasnika iz svih krajeva istočne Hrvatske ali i inozemstva. Tijekom dana u Aljmašu će se, uz ostalo, služiti mise za stradalnike Domovinskog rata te mlade bračne parove i njihovu djecu.


Komentari