Poruka antifašističkih aktivista Plenkoviću u Jasenovcu: ‘Uklonite ustaški pozdrav’

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Antifašistički aktivisti zahtjevaju uklanjanje table s ustaškim pozdravom.

U spomen-području Jasenovac održala se komemoracija žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora u sjećanje na 22. travnja 1945. i proboj 600 logoraša, od kojih je preživjelo njih stotinjak. Pokrovitelj je Hrvatski sabor.

Na komemoraciji u Jasenovcu sudjeluju predsjednik Vlade Andrej Plenković s izaslanikom predsjednika Hrvatskoga sabora, Markom Sladoljevim. Uz premijera tu je i potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i drugi. Nazočila su i izaslanstva HDZ-a, HSLS-a, Mosta i Narodne stranke-Reformista.

Oni su zajedno sa izaslanicom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, predstojnicom njezina ureda Anamarijom Kirinić, položili zajednički vijenac za žrtve u ime Predsjednice Republike, Hrvatskog sabora i Vlade.

U 11 sati počela je komemoracija, koja se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora.

Tijekom komemoracije, kojoj nisu prisustvovali preživjeli logoraši, nije bilo govora, a održan je program u kojemu su, nakon minute šutnje, sudjelovali zbor Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) te dramski i glazbeni umjetnici. Sudionici su do Kamenog cvijeta došli u koloni sjećanja od Memorijalnog muzeja, a skup je završio polaganjem vijenaca i molitvom za žrtve, koju su molili katolički svećenik i muslimanski imam.

Tri komemoracije

I ove godine održavaju se tri komemoracije zbog odnosa vlasti prema pokušajima povijesnoga revizionizma čiji je dio i ploča poginulim pripadnicima HOS-a s natpisom – “Za dom spremni” nedaleko Jasenovca.

Upravo zbog te ploče i danas su predstavnici antifašista stigli u Jasenovac i premijeru, koji je umjesto jasne reakcije i uklanjanja ploče odlučio osnovati Vijeće za suočavanje s nedemokratskim režimima, poslali poruku – “Uklonite ustaški pozdrav”.

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL


Komentari