POREZNI STRUČNJACI TVRDE: Bogati će biti još bogatiji, a onima s malim plaćama, primanja će ostati ista

Ne zna se kada će biti poznati detalji porezne reforme.

Ministar financija Zdravko Marić potvrdio je kako bi prijedlog porezne reforme na kojem radi već duže vrijeme trebao biti predstavljen kordinaciji Vlade kroz idućih nekoliko dana.

Prema dosadašnjim izjavama jasno je da će se, ako politička potpora ne izostane, građanima povećati plaće, a poduzetnicima dobit. Plan ministra financija je da se to dogodi već s prvim danom nove godine. Uoči sastanka u Vladi Marić je izjavio kako porezna reforma treba proći raspravu na razini Vlade te da će se njezina primjena pripremati paralelno s prijedlogom proračuna za iduću godinu.

Ministar se nada da će reforma biti provedena do kraja godine te da će se primjenjivati od 1. siječnja 2017.  O tome kad će biti poznati detalji porezne reforme, naveo je da mu je to teško reći te da to ovisi o internoj raspravi na Vladi, ali se nada da će to biti tijekom ovoga tjedna.

I dok čekaju na ključne detalje, porezni stručnjaci računaju. Plaće radnicima s malim primanjima, neće rasti. Plaće intelektualaca, menadžera, liječnika bi trebale osjetiti neki značajni rast. Međutim ono što mi u ovom trenutku ne znamo je na koji će se način određivati osobni odbici koji su vezani za djecu i za uzdržavane članove obitelji, kaže Đurđica Jurić, dekanica Poslovne škole RRIF, piše HRT.

Pojavila su se i mnoga pitanja vezana uz porez na nekretnine. Primjena je planirana u dvije faze pa će od 2018. jednostavni porez na nekretnine zamijeniti komunalnu naknadu. S time da bi se osim kriterija kvadrata, lokacije i namjene još unjela dva dodatna kriterija, a to su starost nekretnine i stanje nekretnine.

Ministar tvrdi da će porezni sustav biti jednostavniji. Investitori apeliraju da se nakon ove reforme porezni sustav dugoročno više ne mijenja. Porezna reforma ključna je i za pripremu proračuna za sljedeću godinu, koji bi također trebao biti potvrđen najkasnije do sredine prosinca.

>>> U OVOM KVARTALU NIŽA PROSJEČNA PLAĆA: Muškarci su i dalje plaćeni više od žena


Komentari