Porezna kreće s nadgledanjem svih vaših računa

Pixabay

Hrvatska bi uskoro trebala svoje financijske “tajne” podijeliti sa 87 država.

Od ožujka kreće kompletan nadzor računa građana, banke će od tada svakog mjeseca dostavljati ukupne uplate i isplate s tekućih i štednih računa Poreznoj upravi. Oni će tako imati uvid u ukupan iznos, ali ne i u pojedinačne uplate i isplate, te detalje moći će tražiti ako primijete velika odstupanja ili ako postoje sumnje.

Te podatke neće tražiti ako promet bude dvostruko veći, ali će se raditi o primjetnom iznosu tada će zatražiti detalje o prometu po tom računu.

Razmjeni financijskih podataka između banaka i Porezne teži se na međunarodnoj razini, pa će se u rujnu ove godine Hrvatska pridružiti društvu od 87 zemalja članica OECD-ovog multilateralnog protokola o automatskoj razmjeni financijskih podataka koji je nastao u okviru borbe protiv porezne evazije.


U tom dokumentu stoji kada se točno koja država priključuje u postupak međunarodne razmjene, a Hrvatska bi svoje financijeske “tajne” trebala prvi puta podijeliti sa 87 drugih zemalja u rujnu 2017. godine.

Radi se o zemljama poput Austrije, Švicarsje, Belgije, ali i o offshore zonama kao što su Britanski Djevičanski Otoci i Belize. Iz porezne poručuju da se međunarodna razmjena odvija odgovorno ta da je dogovoren određeni rok prilagodbe.

“Od 1. siječnja ove godine, sukladno izmijenjenim odredbama Općeg poreznog zakona, banke su Poreznoj upravi dužne dostavljati sve podatke automatizmom razmjene, uključujući i podatke o prometu po tekućih računima i štednim ulozima. Dakle, dostavljanje podataka Poreznoj upravi iz banaka nije novost u poreznom sustavu. Porezna je uprava, sukladno OPZ-u koji je bio na snazi do 31. prosinca prošle godine, dio podataka o računima građana i poduzetnika od banaka zaprimala automatski, a dio na zahtjev. Od 1. siječnja ove godine sve će podatke kontinuirano zaprimati automatizmom”, kažu iz Porezne.

Banke nisu baš povjerljive

U banka se može osjetiti da nisu oduševljeni ovim izmjenama zakona jer strahuju da neće moći zaštititi bankarsku tajnu.

“Mogućnost manipulacije podacima sigurno će biti veća jer kako kontrolirati sve zaposlenike Porezne uprave koji će sada imati pravo uvida u sve te transakcije”, govori izvor.

Iz Porezne, pak, odgovaraju: “Pri dostavi podataka ‘skidanje bankarske tajne’ neće biti potrebno, a privatnost građana, kao i tajnost njihovih podataka, neće biti ugrožena s obzirom na to da je ovo porezno tijelo kao poreznu tajnu dužno čuvati sve podatke iznesene ili nastale tijekom poreznih postupaka sukladno čl. 8 OPZ-a”.

Europska direktiva

Bankari su upoznati s direktivom koju je potkraj 2014. donijela EU, njome se propisuje međusobno izvještavanje zemalja članica o sredstvima fizičkih i pravnih osoba u cilju izbjegavanja porezne evazije.

“Upravo temeljem te direktive, Hrvatska je promijenila zakon. Time će Porezna uprava steći uvid u sva primanja, moći će utvrditi na koja je primanja, primjerice plaću, plaćen porez, a na koja nije, te će moći utvrditi odstupa li štednja u bilo kojoj zemlji članici EU značajno od primanja. Sve je to u cilju suzbijanja poreznih prijevara, sive ekonomije i izbjegavanja plaćanja poreza”, objašnjava izvor za Jutarnji. Međunarodna razmjena dosada se odvijala vrlo sporo, odnosno zemlje su odgovarale u roku od tri mjeseca.

“Ima i onih koji ne pristaju na razmjenu, ali i u međunarodnoj razmjeni je izuzetno teško utvrditi identitet osobe za koju se traže podaci, odnosno koja nema OIB, pa se ili dugo čeka, ili ne mogu pronaći baš tu osobu, ili nam pošalju neke podatke koji su teško čitljivi. Bit će potrebno još mnogo vremena da to postane ažurno i točno”, zaključuje izvor.

>>> DRŽAVA IMA UVID U SVE VAŠE BANKOVNE RAČUNE: U ovim slučajevima trebate biti zabrinuti

Komentari