Poražavajuće stanje: ‘Liječnici su rekli da trebaju pustiti našeg sina na kućnu njegu jer je običaj u svijetu da djeca umiru doma’

Pinterest / Ilustracija

U Hrvatskoj nema bolnice za djecu koja umiru.

Marin Držić teško je bolestan 15-godišnjak u terminalnoj fazi bolesti. Trenutno se nalazi u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj, koja nema kapacitete za palijativnu skrb.

Liječnici su Marinovim roditeljima preporučili da ga odvedu na kućnu njegu ili smjeste u Specijalnu bolnicu za kroničke bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri, piše Index.

Marinov otac Mladen u očaju je za Index kazao da liječnici žele otpustiti njegova sina na kućnu njegu, ali obitelj za to nema snage, dok je Bistra, kaže, prekapacitirana. Dodao je da su im liječnici rekli da se radi o danima i satima.

“Rekli su nam da ga odvedemo doma na kućnu njegu, no mi to nismo u stanju psihički izdržati, pogotovo nakon što smo ga doma već jednom reanimirali. Moj mlađi 12-godišnji sin i ja”, kazao je Mladen.

‘Djetetu i roditeljima ne dozvoljava se dostojanstvo’

Mali je Marin kao 8-mjesečna beba doživio prometnu nesreću koja je uzrokovala njegovo teško zdravstveno stanje, ali i niz drugih poteškoća. Do 15. studenog 2016. godine Marin nikad nije bio hospitaliziran jer su o njemu tada skrbili Mladen i njegova supruga, Marinova majka. U studenom prošle godine prvi put je završio u bolnici, odakle je pušten 20. siječnja ove godine, no opet je došlo do pogoršanja njegova zdravstvenog stanja, a tada su ga reanimirali njegov mlađi brat i otac.

Nakon toga su završili kod psihijatra, a sin kod psihologa jer je to, kaže, jako utjecalo na njih.

Potreseni smo i psihički nemoćni to opet proživljavati. Marin je opet završio u Klaićevoj i prije tri dana su ga oni reanimirali. Jučer su nas liječnici pozvali i rekli da ga trebaju pustiti na kućnu njegu jer je običaj u svijetu da djeca umiru doma. On je u terminalnoj fazi i jedina stvar koju djeca u ovom trenu trebaju je dostojanstvo koje se ni njemu ni nama roditeljima ne dozvoljava. Hrvatska nema palijativnu skrb ni za djecu ni odrasle. Ne postoji ustanova za takvu skrb, osim bolnice u Bistri koja je prekapacitirana. Mi smo očajni, želimo da ima zdravstvenu skrb koju zaslužuje”, kazao je potreseni otac.

Odgovor iz Klinike za dječje bolesti Zagreb

Kolege iz Indexa kontaktirali su i ravnatelja Klaićeve, dr. Zorana Bahtijarevića, koji im je kazao da je Klinika za dječje bolnice u Klaićevoj akutna bolnica koja nema kapacitete za palijativnu skrb, zbog čega je osnovana bolnica u Bistri.

Doktor Bahtijarević kazao je da se suosjeća s roditeljima kao i svi liječnici jer je patnja kroz koju prolaze nezamisliva, te da su, s obzirom na to da se Marin nalazi u teškom zdravstvenom stanju, ponudili premještenje u Bistri, no toj opciji oni, kaže, zasad nisu skloni.

“Klaićeva nije nijedno dijete pustila da umre kod kuće bez izričite suglasnosti roditelja. Iako su preporuke struke da se dijete u terminalnoj fazi bolesti pusti da bude okružen obitelji, u svom prirodnom okruženju kako bi mu bilo lakše. No ovdje ne govorimo o tome. Tim roditeljima je jezivo teško jer je dijete vrlo bolesno. Roditeljima je ponuđeno da, kada izliječimo akutnu bolest, da se premjesti u Bistru koja je predviđena za takve slučajeve”, kazao je ravnatelj Klaićeve.

U Klaićevoj su za Index kazali da ne mogu poslati dokumentaciju sve dok se Marinovi roditelji ne odluče za tu opciju.

>>> Odgovor ravnatelja bolnice: ‘Klinika za dječje bolesti nikada nije poslala dijete da umre kod kuće’

U Hrvatskoj ne postoji bolnica namijenjena palijativnoj skrbi

Palijativna skrb u Hrvatskoj ne postoji, kazala je Lijljana Vuletić za Index, predsjednica udruge Ljubav na djelu.

Istaknula je da je sve u povojima, te da se svaka bolnica snalazi kako zna, a prave palijativne skrbi nema ni za djecu, niti za odrasle.

“Hrvatska nema određenu nacionalnu strategiju za takvu skrb. Što se tiče Klaićeve, ona ima palijativni tim koji određuje vrstu lijekova za djecu u terminalnoj fazi bolesti, razgovara s roditeljima, no tom je timu potrebno puno više edukacije i liječnika. Svaki roditelj ima pravo tražiti da mu dijete koje je u terminalnoj fazi ostane na liječničkoj skrbi, o tome nema govora. Država treba pomoći da se palijativna skrb što bolje organizira. Zdravstvena ustanova ne bi smjela dijete u toj fazi poslati doma. To bi morao biti izbor roditelja. Kako god bilo, ovo je najteža moguća situacija za roditelje i zato se palijativna skrb u Hrvatskoj napokon treba organizirati i postaviti na višu razinu”, rekla je Ljiljana Vuletić.

U Hrvatskoj ne postoji bolnica namijenjena samo palijativnoj skrbi za djecu, što je za Index potvrdio dr. Renato Mittermayer, ravnatelj Specijalne bolnice za kronične bolesti u Gornjoj Bistri.

On je, naime, objasnio da su oni specijalizirani za kronične bolesti te da nisu registrirani za palijativnu skrb, iako primaju i pacijente u završnoj fazi bolesti kojima je takva skrb potrebna. Raspolažu sa 110 postelja i trenutno imaju mjesta i za pacijenta iz Klaićeve.

“Čuli smo za slučaj Marina Držića i mogli bismo ga primiti, međutim, tražimo da se provede postupak i da nam bolnica pošalje dokumentaciju”, rekao nam je dr. Mittermayer.


Komentari