PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: Više od pola djece u Hrvatskoj ne zna plivati. Ministarstvo sporta želi to promijeniti, ali ne znaju kako

FOTO: sportskiobjekti.hr

Iako se Hrvatska može pohvaliti jednom od najljepših obala u Europi, kada je riječ o plivanju Hrvati se baš i ne mogu pohvaliti. Naime više od pola djece u zemlji ne zna plivati.

Iako ne postoji jedinstvena statistika za plivačku nepismenost, ovaj neslavni postotak razlikuje se od županije do županije, piše Dnevnikhr.

Tako u Istri ne zna plivati trideset posto učenika drugog razreda, a u Osječko-baranjskoj njih čak 67 posto.

Zbog toga, Ministarstvo turizma i sporta planira kroz sport i igru provesti obveznu obuku neplivača. Cilj je da se ona vrati u školske klupe, a tako je bilo do 2010. godine. Nakon što je ispala iz Državnog pedagoškog standarda , ostala je prepuštena lokalnim zajednicama, roditeljima, klubovima ili pak projektima kao što je Hrvatska pliva.

“Definiran je da tako kažem jedan jedinstveni program gdje se na natječaj javljaju udruge i plivački klubovi sa lokane razine sa ciljem smanjivanja plivačke nepismenosti. Ove godine je bilo nešto više od 3 milijuna za taj projekt“, istaknuo je ravnatelj uprave za sport.

S obzirom na to da novca nema za sve, uvođenje u škole bi riješilo taj problem, no tada se javljaju infrastrukturni izazovi. Primjerice, neki gradovi uopće nemaju bazene, niti pristup moru, a ni jezeru gdje bi mogli odraditi školu plivanja. Treneri plivanja smatraju da su djeca nižih razreda osnovne škole u idealnom razdoblju za svladavanje plivanja, ali i dijela osnovne kulture djeca koja bi jednog dana nekome mogla spasiti život.

Komentari