NEOČIVANI RAST: Hrvatski BDP značajno porastao u drugom kvartalu (FOTO)

pixabay.com

Prema prvim podacima Državnog zavoda za statistiku, hrvatski BDP u drugom je tromjesečju ove godine porastao za 2,8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Ovo je već sedmo tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to snažnije nego u prethodnom, kada je gospodarstvo poraslo 2,7% na godišnjoj razini.

Najveći pozitivan doprinos povećanju obujma BDP-a u drugom tromjesečju 2016. ostvaren je rastom izvoza roba i usluga. Pozitivan je bio i doprinos domaće potražnje, a među sastavnicama domaće potražnje, najsnažniji pozitivan utjecaj na kretanje gospodarske aktivnosti prouzročen je rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava.

Doprinos neto inozemne potražnje bio je negativan. Porasle su i ostale najvažnije sastavnice BDP-a, pa je tako državna potrošnja porasla za 2,6% dok su bruto investicije u fiksni kapital skočile 6,3 posto.

Tehnički ministar financija Zdravko Marić izjavio je da je rast BDP-a u skladu s očekivanjima analitičara te da su djelomice ispunjena i očekivanja Vlade za drugo tromjesečje.

“Uz stabilan i nešto malo usporen rast izvoza, u drugom tromjesečju je jako dobar rezultat polučila osobna potrošnja i, ono što jako ohrabruje, investicije”, kazao je Marić. Pritom je napomenuo da investicije rastu preko 6% u drugom tromjesečju.

FOTO: Državni zavod za statistiku
FOTO: Državni zavod za statistiku


Komentari