Popularnost političkih stranaka: HDZ i dalje uvjerljivo pobjeđuje, a evo kako kotira aktualna zagrebačka vlast

Premijer Andrej Plenković, (foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Dolaze novi podaci o popularnosti političkih stranka i političara u Hrvatskoj. Dnevnik HTV-a objavio je rezultate istraživanja popularnosti političkih stranaka. HRejting je proveden od 16. do 19. svibnja na uzorku od 1400 ispitanika. Najveća pogreška uzorka je +/- 2.95 posto, a pouzdanost istraživanja čak 95 posto.

HDZ je prvi put u ovoj godini prešao 26% (26.4%). SDP je nadomak 18% (17.7%). Trećeplasirani Možemo i dalje je oko 12% (12.1%). Most sa svojih 9.1% jedini je koji još prelazi izborni prag i prema HRejtingu bi opet bio taj koji određuje hoćemo li imati HDZ-ovu ili lijevu vladu. Domovinski pokret svibanj završava s potporom od 4.6%, objavljeno je u Dnevniku.

Predsjedništvo HDZ-a (foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

Najveći dobitnici i gubitnici

Da postoji titula najvećeg političkog dobitnika i gubitnika, ovu potonju bi u svibnju sigurno odnio Penavin Domovinski pokret. Ne samo da su imali najveći pad u odnosu na travanj (-1.16%) nego ih je taj pad prvi put ove godine bacio ispod izbornog praga.

S druge strane HDZ je proglašen pobjednikom mjeseca prema popularnosti političkih stranaka.

U odnosu na travanj, narasli su za više od 1% (+1.23%). Raste i SDP (+0.77%), ali znatno više nego što je Možemo (-0.29%) pao.


Komentari