POPLAVE, VRUĆINE, OLUJE….! Objavljena velika prognoza za jesen, evo što očekuje Hrvatsku

Foto: Pixsell/ Accuweather

Paklene vrućine, požari i poplave, ekstremni su uvjeti koji su ovo ljeto zahvatili Europu. Hrvatska se trenutno nalazi u razdoblju petog toplinskog vala, a dok s nestrpljenjem iščekujemo osvježenje, prognostičari AccuWeathera već su objavili prognozu za jesen. Kažu da će obrazac La Niña koji se razvija na Pacifiku, a koji će utjecati na vremenske uvjete u cijelom svijetu, biti pokretačka snaga za cijelu jesen.

Malo olakšanja nakon nezapamćenih poplava u srednjoj Europi

Pojačavanjem La Niña tijekom rujna, listopada i studenog, olujni trag koji je dominirao sjevernim dijelom kontinenta postupno će se pomicati prema jugu. Ovo će ujedno donijeti olakšanje zemljama koje su ovo ljeto bile itekako pogođene jakim oborinama. Dakle, Njemačku, Belgiju, Nizozemsku i sjeveroistočnu Francusku očekuje sušnije razdoblje što će biti pogodno za oporavak od nezapamćenih poplava. U spomenutim dijelovima Europe, neće biti odstupanja od temperatura, a kretat će se od 21-23 Celzijevih stupnjeva u ranu jesen do 4-8 stupnja kasno u sezoni.

Opasnost od tropskog udara

Prognostičari AccuWeathera upozoravaju da bi Europu mogao doći jedan od tri tropska udara. Iako prošle godine oluja nije preživjela put sjevernim Atlantskim oceanom, u 2021. će biti drugačije. U prvoj polovini jeseni, olujni trag će doći do Britanskog otočja, a zatim će se prebaciti na jug, u sjeverozapadnu Španjolsku i Portugal. Upozoravaju i da bi vremenski obrazac s olujom u zapadnoj Europi mogao dovesti do razvoja odsječenih područja s niskim tlakom, što bi moglo uzrokovati oluje diljem južne Europe.

Razdoblja jakih oborina mogla bi se proširiti i na jug Italije i na Balkan, posebice krajem listopada i studenog. Temperatura zraka će biti uobičajena za jesen, a Španjolsku očekuje veći rizik od poplava zbog olujnih nevremena.

Toplinski valovi na Balkanu

Istočni dijelovi kontinenta bit će područje u kojem će vrućine potrajati i nakon ljeta. Toplije od uobičajenog bit će od Švedske do sjeverne Ukrajine i zapadne Rusije. Balkan i Grčku očekuju normalne temperature koje tijekom jeseni padaju s 29-32 stupnja na 16-21 stupanj u istom razdoblju.

Ipak, vrućina zadržat će se na početku jeseni u južnoj Italiji i na Balkanu gdje su mogući toplinski valovi. Olakšanja od vrućina mogle bi donijeti oluje s Mediterana, a krajem listopada i početkom studenog očekuju se veće količine oborina.

“Burna prijetnja od poplava proširit će se iz Italije na Balkan, posebno u studenom”, kažu iz Accuweathera i upozoravaju da obilne oborine mogu dovesti do klizišta.

“Kiše mogu donijeti i grmljavinu. Lokalizirana tuča ne može se u potpunosti isključiti”, zaključuju.


Komentari