POPIS ZABRANJENIH ŽIVOTINJA U HRVATSKOJ: Pogledajte kojih se životinjskih vrsta trebate kloniti (FOTO)

Mungos/Wikipedia

Sada je i službeno stupila na snagu provedba Europske komisije o invazivnim stranim vrstama, koja uključuje čak 23 životinjske vrste i 14 biljnih vrsta.

Neke životinjske vrste procijenjene su opasnima pa se ne smiju unositi na područje Europske unije, uzgajati, puštati u prirodu pa čak niti držati u zatvorenim sustavima. To će možda biti neugodne vijest za ljubitelje egzotičnih životinja, pogotovo za vlasnike akvarija.

Naime, među invazivnim vrstama našao se i mramorni rak koji se drži i u Hrvatskoj te se uvozi iz Sjedinjenih Američkih Država. No, netko ga je oslobodio iz svojeg akvarija pa se razmnožio jezerom Šoderica kod Koprivnice i postao veliki problem, piše Net.hr.

Tigrasti komarac prenosi zika virus

Najopasnija vrsta na listi je tigrasti komarac koji izvorno dolazi iz tropske Azije. Zbog klimatskih promjena i velike prometne povezanosti u dašanjem suvremenom svijetu, danas je nažalost rasprostranjen na svim kontinentima. Najčešći način prijenosa tigrastih komaraca je uglavnom u automobilskim gumama gdje taj specifični komarac polaže svoja jajašca. To je agresivna vrsta komarca koji napada tijekom cijelog dana. Po tome se razlikuje od ‘domaćih’ komaraca koji nam uglavnom smetaju noću. Potvrđeno je da prenosi i zika virus.

Wikipedia
Tigrasti komarac/Wikipedia

Među opasnim invazivnim vrstama našla se i alga kaulerpa taksifolija koja je otrovna za ribe. Ova se alga razmnožila pomoću brodova i tako počela gušiti autohtonu floru i faunu. U našem podneblju ne postoje prirodni mehanizmi koji bi kontrolirali ovu opasnu algu.

Opasna riba na području Dubrovnika

Još jedna vrsta, koja je opasna i za ljude zbog svojeg otrova, je srebrnopruga napuhača. Ova vrsta sve se češća u ribarskim područjima, naročito oko Dubrovnika. Ova opasna morska vrsta zapravo je indijsko-pacifička vrsta koja je u Sredozemlje pristigla Sueskim kanalom. Pripada porodici četverozupki ili napuhača (Tetraodontidae), piše Biologija.com.

Od opasnih vrsta koje se nalaze i u Hrvatskoj, treba izdvojiti i mungose. Oni su doslovno ‘ubačeni’ u ekosustav otoka kako bi predstavljali opasnost za zmije. Mungos također ugrožava zavičajnu faunu, osobito gmazove i vodozemce. Prijenosnik je bjesnoće i leptospiroze – septikemijske zarazne bolesti.

Krivac je ilegalni uzgoj

U Hrvatskoj je prisutna i barska nutrija koja je kod nas stigla iz Južne Amerike. Glavni razlog je njeno kvalitetno krzno. Zbog nekontroliranog uzgoja, barska nutrija uspjela je pobjeći u divljinu i tako se razmnožavati. Ima nepogodan utjecaj na vodeni ekosustav.

 >>>UGROŽAVAJU NAŠ EKO SUSTAV: Ove životinjske vrste nisu autohtone, a razmnožavaju s brzinom munje


Komentari