Položen kamen temeljac vojne ambulante ‘ROLE 1’ na vojnom poligonu na Slunju

Foto;MORH/M. Čobanović

Radove će izvoditi pripadnici Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske i inženjerijskih postrojbi vojske SAD-a, a izgradnju financira Vlada SAD-a

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju danas, 25. studenoga 2020. godine, položen je kamen temeljac buduće vojne ambulante “ROLE 1”.

Radove na poligonu, koji obuhvaćaju izgradnju ambulante i smještajnog objekta, izvodit će pripadnici Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske i namjenske skupine američke mornaričke inženjerije, a izgradnju financira Vlada SAD-a.

Foto;MORH/M. Čobanović

Otvaranju radova nazočili su izaslanik ministra obrane državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop, izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, ujedno zamjenik načelnika GS OS RH general-pukovnik Siniša Jurković i veleposlanik SAD-a u Republici Hrvatskoj Nj.E. Robert Kohorst te zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, savjetnik načelnika za zdravstvo GS OS RH general-bojnik Boris Zdilar, gradonačelnik Grada Slunja Jure Katić i drugi.

„Iznimno mi je drago što će se buduća vojna ambulanta izgraditi upravo na vojnom poligonu Eugen Kvaternik jer je ovaj poligon mjesto gdje hrvatski vojnici svakodnevno dokazuju svoju snagu, spremnost i profesionalizam Hrvatske vojske“, rekao je državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop.

Foto: MORH/M. Čobanović

U svom obraćanju istaknuo je kako su upravo Sjedinjene Američke Države najvažniji strateški partner Republike Hrvatske u području obrane i sigurnosti te da obrambena suradnja predstavlja iznimno značajan dio ukupne bilateralne suradnje dviju država.

Veleposlanik SAD-a u Republici Hrvatskoj Nj.E. Robert Kohorst izjavio je: “Radujemo se što ćemo zajedno graditi ove objekte jer će oni omogućiti da vojni poligon na Slunju primi veći broj vojnika u godinama koje dolaze za buduće bilateralne, ali i multinacionalne obučne događaje.”

Zamjenik načelnika GS OS RH general-pukovnik Siniša Jurković rekao je kako je današnja ceremonija otvaranja radova rezultat višegodišnje suradnje s partnerima i prijateljima u SAD-u. “Zahvalni smo našim američkim prijateljima na ovom daru, a sve to ne bi bilo moguće bez izvrsne suradnje na svim razinama”, zaključio je general Jurković.

Predviđeno vrijeme trajanja radova na izgradnji ambulante je oko šest mjeseci, a radova na izgradnji smještajnog objekta oko 18 mjeseci.


Komentari