POLITIČARI U IZBJEGLIČKOJ KRIZI PONOVO IZDALI HRVATSKE INTERESE?

Facebook

Tema izbjeglica u Hrvatskoj mogla bi biti jedna od vrućih tema o kojoj će se raspravljati na nadolazećim parlamentarnim izborima. 

Nekima je doslovno pala sjekira u med jer prema svemu sudeći, hrvatska javnost opet je duboko podijeljena oko dolaska izbjeglica/migranata na područje Republike Hrvatske. Kako to obično biva, ovo je još jedna od onih idealnih prilika za ubiranje političkih bodova, a čini se kako će to za rukom poći upravo Karamarkovom HDZ-u.

Naime, prva rečenica koju je predsjednik HDZ-a izgovorio nakon što se je val izbjeglica doslovno preplavio Hrvatsku krenula je u smjeru kako isti predstavljaju ništa drugo nego prijetnju našim radnim mjestima te kako je, između ostalog, činjenica kako im je Hrvatska zapravo samo tranzitna država prema ”obećanim” zemljama, točnije Njemačkoj, Švedskoj, Finskoj – tamo gdje su socijalne naknade puno veće nego što je to slučaj u Lijepo našoj. Nedefiniran stav HDZ-a možda je u ovom trentuku mudar potez, ali sudeći prema sve većem broju izbjeglica koje dolaze u Hrvatsku i koje će, prema svemu sudeći tu i ostati, jasno je kako će se morati zauzeti jasni stav oko ove goruće teme. S druge strane, jasno je kako Karamarkov HDZ u ovom trenutku ne smije i ne može govoriti o nužnosti deportacije izbjeglice u Sloveniju pa dalje prema Njemačkoj jer jer dobro poznato kako će podršku Angele Merkel na predstojećim parlamentarnim izborima, itekako trebati ukoliko želi ostvariti toliko željenu pobjedu.

11113295_916624931737800_995230678836550993_o

U sličnom, ako ne i u istom tonu o izbjeglicama je govorila i  predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović koja ih je ocijenila kao sigurnosnu prijetnju hrvatskim građanima i stabilnosti države. Međutim, mora se priznati kako su reakcije Grabar Kitarović pomalo razočaravajuće uzmemo li u obzir kako je samo dan prije dolaska izbjeglica na hrvatske granice, kao zapovjednica Oružanih snaga RH, boravila u Istri te se sjetila vratiti onda kada su stvari već, budimo realni, izmakle kontroli. S druge strane, predsjednica Grabar-Kitarović izjavila je u subotu poslije ponoći u Osijeku da je izbjeglička kriza u Osječko-baranjskoj županiji trenutno pod kontrolom, zahvaljujući tome što je zaustavljen priljev migranata preko granice, ali da zbivanja pokazuju kako Hrvatskoj definitivno treba sustav domovinske sigurnosti. Pitanje predsjednici – zašto ga RH još uvijek nema?!

12006087_1609113452687622_1738259850706087757_n

S druge strane, smiješne i pomalo apsurdne izjave premijera Zorana Milanovića koji je u jednom trenutku izjavio kako će se broj migranata smanjiti jer eto, dolaze niske temperature pa neće tako jednostavno moći putovati, zadale su vladajućima popriličan udarac.

Uvijek glasna i sveprisutna Vesna Pusić kao ministrica vanjskih i europskih poslova ovaj put, ostala je pomalo suzdržana i nedovoljno jasna oko pitanja izbjeglica u Hrvatskoj. Ali, njezina aljkava reakcija ne čudi s obzirom kako joj se kao jednoj od kandidata na mjesto tajnika UN-a u ovom trenutku, važe i gleda na doslovno svaku riječ. Vlastiti interesi prije nacionalnih ponovo na djelu.

Pokazati svoje veliko srce nije propustio ni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

Na kraju, najveće iznenađenje bio je, ali još uvijek je izjava generala Ante Gotovine koji je kazao sljedeće: ”Ja na znam brojku i nije mi bitna. Postoje institucije koje se brinu za to i odgovorne su za to. ‘Ne možete se zatvoriti. Kako zatvoriti? Treba se pristupiti problemu organizirano i to se radi. Treba se biti korak ispred,makar pokušati, a to rade”, kazao je te samim time, indirektno pohvalio napore Vlade da izbjegličkoj krizi u Hrvatskoj konačno, stane na kraj. Njegovo ponovno ‘priklanjanje’ Milanovićevoj Vladi svakako nije nešto što ide na ruku HDZ-u.

Izbjeglička kriza ukoliko potraje, postaje dio predizborne kampanje za koju se samo možemo nadati kako neće u sjenu baciti sve one probleme koji već godinama muče hrvatske građane. Ako će netko biti dovoljno mudar, postavit će pitanje zašto je iznos novčane pomoći koji se isplaćuje socijalno najugroženijim obiteljima manji od iznosa koji se uplaćuje izbjeglicama te ako će Hrvatska sada biti brza i ažurna te povući novac iz EU fondova za rješavanje problema izbjeglica, zašto se isto nije učinilo kako bi se poboljšao život hrvatskih građana jer činjenica je, sve ih više živi na rubu egzistencije i za razliku od sve većeg broja migranata koji navaljuje prema Europi, ne mogu si priuštiti put u vrijednosti od tisuće i tisuće eura…

>>> ČETIRI PRIČE O ‘IZBJEGLICAMA’ KOJE VAM SKRIVAJU: Novinarka je provela dan s njima, evo što je zabilježila!

>>> POLJAK KOJI JE UŠUTKAO EUROPU! Hoće li netko od Hrvata Europi pojasniti tko su ratne izbjeglice? (VIDEO)


Komentari