Policijske službenike čeka veća plaća, a osigurana su i sredstva za bolje uvjete rada

Facebook

Ministar Orepić pohvalio se dosadašnjim postignućima i budućim planovima.

Iz MUP-a stižu odlične vijesti, naime, Hrvatska je uspjela iskoristiti visokih 97 posto sredstava koja su joj dodijeljena u sklopu Schengenskog instrumenta. Ona se daju novim zemljama članicama za osiguranje vanjskih granica i pripremu za punu primjenu schengenske pravne stečevine.

Lani je Lijepa naša morala tražiti produljenje roka kako bi iskoristila sredstva, a od ukupnih 120 milijuna mi smo uspjeli iskoristiti čak 116.793.454, 30 eura, rekao je ministar unutarnjim poslova Vlaho Orepić.

Cilj je depolitizirati sustav i rasteretiti policajce

“To nas je od deset članica EU koje su koristile sredstva svrstalo na peto mjesto. U okviru tog instrumenta nabavljeno je više stotina raznih vozila, plovila, helikoptera, razne tehničke opreme, što je rezultiralo većom mobilnošću i učinkovitošću u obavljanju nadzora državne granice, suzbijanju nezakonitih migracija i svih oblika prekograničnog kriminaliteta. Izgradnjom, obnovom i modernizacijom objekata, novom tehnikom i opremom poboljšali smo uvjete rada granične policije, a time smo mnoge one koji su razmišljali o ilegalnim procesima na granici demotivirali u njihovim namjerama”, zadovoljan je Orepić.

Orepiću je u planu depolitizirati, demistificirati i profesionalizirati MUP, a prvi korak k tome je imenovanje glavnog ravnatelja policije Marka Srdarevića.

“Ponosan sam jer je prvi put u RH on izabran po stručnom, a ne političkom ključu. Sljedeći je korak funkcionalna reorganizacija MUP-a, a utvrđeno je kako u postojećoj organizacijskoj strukturi MUP-a ima oko 350 organizacijskih jedinica viška koje, kad bi se ukinule, oslobodilo bi se između 1200 do 1500 policijskih službenika koji bi se angažirali u operativnom policijskom poslu”, rekao je Orepić i dodao da će taj prijedlog uskoro u javnu raspravu. Plan je da reorganizacija zaživi 1. siječnja 2018. godine.

“Prioritet mi je ojačati poziciju policijskog službenika koji se, nažalost, nalazi pri samom dnu društvene ljestvice, bio sam prilično iznenađen kad sam vidio da je njihova plaća znatno niža od plaće srodnih djelatnosti. Zato je lani njih 6000 dobilo povećanje plaće, a vrlo brzo će, za koji mjesec, uvećane plaće dobiti oko 9700 policijskih službenika“, najavio je Orepć, ali napomenuo je da to neće uzrokovati smanjenja plaća rukovoditelja kao što se to dogodilo kod prvog povećanja.

Odlični rezultati novih mjera

Nove mjere, ali i postavljanje stručnosti kao prioriteta iznjedrilo je odlične rezultate. Tako su, primjerice, sva ubojstva u 2016. riješena, ali još uvijek ne zna kako će se pronaći počinitelji iz prijašnjih godina.

“Osnivat ćemo stručne timove prema konkretnim neriješenim slučajevima i uvjeren sam da ćemo uz takve timove te stručnost i iskustvo rješavati i takva najteža djela”, zaljučio je Orepić za Večernji.


Komentari