POLICIJA U AKCIJI DILJEM HRVATSKE: Mnogi ne poštuju mjere, zaraženi odlaze u ugostiteljske objekte, a uporabljena su i sredstva prisile

foto: MUP/Ilustracija

Policijski službenici PU splitsko-dalmatinske su u noći 21./22. studenog 2020.  u cilju utvrđivanja provođenja Odluke Stožera Civilne zaštite o  privremenom uređivanju rada i ograničavanju radnog vremena ugostiteljskih objekata i drugih pružatelja ugostiteljskih usluga, obavili  nadzor  rada  u ukupno 163 ugostiteljska objekta  na području Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Obavljenim nadzorom u 10 ugostiteljskih objekata utvrđene su nepravilnosti u radu zbog  prekoračenja radnog vremena, o čemu ćemo  podnijeti izviješća nadležnom Državnom inspektoratu i Stožeru Civilne zaštite.

U  jednom ugostiteljskom objektu na Poljičkoj cesti, u okviru  dozvoljenog radnog vremena, zatečeno je 130 gostiju. Prema jednom muškarcu su uporabljena  sredstva prisile  te će biti prijavljen zbog  prekršaja iz čl. 17 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. O svemu ostalom utvrđenom  izvijestit ćemo nadležni Državni inspektorat, Stožer Civilne zaštite i  Općinsko državno odvjetništvo.

Na drugoj lokaciji, u manjem  ugostiteljskom objektu u ulici Ivana Gudelja u Splitu zatečeno je  66 gostiju, a zbog   kršenja Odluka Stožera Civilne zaštite o broju osoba u ugostiteljskom objektu i prekoračenju radnog vremena  nad  odgovornom osobom provodi se  kriminalističko istraživanje zbog sumnje da je ostvarila obilježja kaznenog djela širenja i prenošenja zarazne bolesti iz čl. 180. Kaznenog zakona.

Nadalje, dovršeno je i kriminalističko istraživanje nad mlađim muškarcem provedenim zbog sumnje da je počinio kazneno djelo  širenja i prenošenja zarazne bolesti iz čl. 180 Kaznenog zakona kada se na sinjskom području  udaljio iz doma unatoč određenoj  COVID mjeri te će protiv njega nadležnom državnom odvjetništvu biti podnijeta kaznena prijava.

Policijska uprava splitsko dalmatinska kontinuirano provodi aktivnosti kroz redovnu službu i ciljano, a vezano uz  Odluke Stožera Civilne zaštite stoga su i tijekom vikenda 14./15 studenog provođenjem nadzora evidentirane nepravilnosti u radu ugostiteljskih objekata. Obavljenim nadzorom rada, u suradnji s Državnim inspektoratom, u 10 ugostiteljskih objekata utvrđeno je nepoštivanje navedene Odluke u smislu rada do 24 sata, a  Državni inspektorat je za tri objekta pokrenuo postupak sankcioniranja. Također je o utvrđenim kršenjima Odluke izvješten i Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.


Komentari