Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Splitu obilježena 31. obljetnica osnutka IX. bojne HOS-a

Foto: Vojko Basic / CROPIX

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pripadnici IX. bojne HOS-a Rafael Vitez Boban u nedjelju su ispred spomenika poginulim suborcima u Splitu 3 obilježili 31. godišnjicu osnivanja te postrojbe.

Među govornicima su bili ratni zapovjednik IX. bojne HOS-a i umirovljeni pukovnik Marko Skejo, predsjednik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije Mate Šimundić, bivši general HOS-a i saborski zastupnik Domovinskog pokreta Ante Prkačin te Matko Raos kao izaslanik potpredsjednika vlade i ministra branitelja Tome Medveda.

Raos je prilikom govora, u kojemu je sam rekao kako je tu u ime potpredsjednika vlade i ministra branitelja, pozdravio sve i rekao:

“Morate znati, da nije bilo 10.4.1941., ne bi bilo ni današnje Hrvatske.”

Stvorena NDH

Na obilježavanju je bivši general HOS-a i saborski zastupnik Domovinskog pokreta Ante Prkačin podsjetio na još jedan jubilej, kada je prije 81 godinu stvorena Nezavisna Država Hrvatska (NDH).

Istaknuo je da je najvrjednija postrojba bila ustaška Crna legija, a kaže da je nacionalist jer “isto odaje počast 2. Dalmatinskoj brigadi, iako se s njihovom idejom nije slagao jer su rušili državu koju smo mi stvorili”.

Foto: Vojko Basic / CROPIX

“Da je Hrvatska zemlja kako bog zapovijeda, govorilo bi se o tom povijesnom datumu. Govorilo bi se o ljubavi koju su Zagrepčani, Hrvati osjećali. Kažu 200.000 Zagrepčana je tada izašlo proslaviti uspostavu NDH. Jesmo li mi u takvoj situaciji da ne smijemo o tome govoriti” pita se Prkačin, prenosi Dalmatinski portal.

“Razmišljao sam što govoriti da bude jasno i prihvatljivo svim Hrvatima i onima koji su rušili hrvatsku državu od 1941. do 1945., a 1991. nisu imali hrabrost srušiti hrvatsku državu, a navijali su za one protiv kojih smo se mi borili. Bit ćemo toliko veliki mi HOS-ovci pa ćemo probat reći i nešto što je njima prihvatljivo. Kad smo mi Hrvati bili složni, kad smo slavili uspjeh nogometne reprezentacije. Ono što Hrvate povezuje je ratništvo. Hrvati su veliki ratnici, to je općehrvatska karakteristika, pa i onih s crvenom zvijezdom na čelu, junaštva je bilo i kod njih, ali ne i pameti i domoljublja”, rekao je zastupnik DP-a.

Predsjednik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije Mate Šimundić rekao je da su HOS-ovci “onda bili za dom spremni, a to su i danas”, a on im kao predstavnik državne vlasti iskazuje čast. Država koja to dovodi u pitanje, dodao je, dovodi u pitanje i svoj opstanak, piše Index.hr.

Komentari