POHOD NA ZAGREB? Francišković se brani: ‘Kada sam spominjao riječ rat, mislio sam na propagandni i ekonomski rat’

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Zbog poticanja na terorizam u javnim istupima pritvoren je Marko Francišković, a Jutarnji je otkrio detalje njegove obrane istražiteljima. On tvrdi da je samo iznosio propagandne ideje kako bi zainteresirao medije.

“Ideju pohoda na Zagreb o kojoj sam pričao treba gledati u vizualnom smislu, a radi se o iznošenju mojih vjerskih i političkih stavova i zamislit. Cilj mi je bio da se kroz vizualnu prezentaciju zainteresiraju mediji. Ja sam pozivao na medijski vizualni i idejni rat što je potpuno legitimno.

Kada sam govorio da branitelji obuku svoje vojničke odore, rekao sam to jer smatram da je to vizualno upečatljivo i to je dio mojega marketinga. Kada sam spominjao oružje, o tome sam govorio jer sam u pričuvnom sastavu i naravno da bih branio državu kada bi bila napadnuta. Radi se o medijskoj propagandi. Ciljana publika su mi bili vjernici jer je Bog temelj svega. Pred zgradu HRT-a sam išao jer smo željeli dobiti medijski prostor kako bismo mogli iznositi svoje stavove”, objasnio je Francišković u svojoj obrani.

Podsjetimo, zbog opasnosti od ponavljanja djela, u subotu mu je određen je jednomjesečni istražni zatvor. Francišković se na ispitivanju ogradio od bilo kakvog nasilja i terorizma za što ga se tereti te je naglasio da su njegove ideje bile propagandne naravi.

Ustvrdio je i da je 20. studenog na početku govora na velikom prosvjedu protiv covid potvrda na Trgu bana Josipa Jelačića izjavio da ne smije biti nasilja “no taj je dio ispušten”, tvrdi. Više puta je naglasio da ne poziva na terorizam te da je u izjavama koristio metafore, ali one očito nisu razumljive. Na navedene poteze Francišković se odlučio jer smatra da sada vlada jednoumlje, piše Jutarnji.

Komentari