POGORŠANJE VREMENA: Kiša, pljuskovi i grmljavina u cijeloj Hrvatskoj

pexels

Nakon velikih vrućina dolazi malo osvježenja, ali i kiša i pljuskovi u cijeloj Hrvatskoj u ponedjeljak i utorak. Zatim od srijede već stabilnije, kako navodi meteorolog Tomislav Kozarić za HRT.

Na kopnu se očekuju svježija jutra, dok će danju biti malo toplije. Kiša će padati navečer i u noći, preko dana djelomice sunčano i uglavnom suho. Na istoku Hrvatske puhat će slab do umjeren sjeverni vjetar, a temepratura će bit jednaka današnjoj. Na sjeverozapadu vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, najviša temperatura od 24 do 27 Celzijeva stupnja. Mjestimična kiša i pljuskovi očekuju se na zapadu zemlje navečer i u noći.

U utorak dolazi razvedravanje, a od srijede pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom, ujutro ponegdje maglom. Vjetar uglavnom slab sjeverni, u srijedu jugozapadni.

Kiša i nevrijeme na Jandranu također se očekuju navečer i u noći, a zbog vlažnijeg zraka sa zapada manje vedrine i sunca. Na sjevernom Jadranu puhat će slaba i umjerena bura, u noći i prijepodne podno Velebita jaka uz moguće valovito more, a temperatura nešto niža od nedjelje.

U Dalmaciji djelomično sunčano s promjenljivom naoblakom i uglavnom u drugom dijelu dana ponegdje s pljuskovima i grmljavinom, osobito u njezinoj unutrašnjosti gdje mogu biti izraženiji. Puhat će slaba do umjerena, u početku na sjeveru ponegdje jaka bura, a poslijepodne na otvorenom sjeverozapadnjak. Danju će biti vruće, kao i na krajnjem jugu gdje je će temperatura biti do 33 Celzijeva stupnja.

Puhat će slab vjetar, a ujutro je negdje moguća i umjerene bura. Na jugu će pljuskova i grmljavine, moguće i jačih nevera biti glavninom u prvom dijelu utorka, dok se drugdje već očekuje postupno razvedravanje.

Bura će u utorak oslabjeti i zamijenit će je maestral, odnosno sjeverozapadnjak potom i jugozapadnjak. Temperatura od utorka niža i na jugu, ali i dalje danju vrlo toplo i vruće.  Od srijede na Jadranu opet pretežno sunčano.

Usporen promet na putu prema moru jer je na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog te Senja i Karlobaga zabrana prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a između Novog Vinodolskog i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana i za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina), kako navodi HAK.

Zbog jakog vjetra usporen je promet i na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče između vijadukta Božići i tunela Bristovac te A6 Rijeka-Zagreb na dionici između Kikovice i tunela Tuhobić, no obje autoceste otvorene su za sve skupine vozila.

Testirani u Zagrebu bijesni: Platili test, a nalazi kasne i stvaraju probleme; ‘Rekao sam im da ću dobiti otkaz radi toga!’


Komentari