‘POGLEDAJTE ŠTO MI SE DOGODILO!’ Muškarac šokiran: Dok je vozio auto, umalo je pregazio dječaka (15) koji je nasred ceste sjedio u stolici

Foto: Screenshot Facebook

Osječanin Branimir Hackenberger Kutuzović, inače sveučilišni profesor, proživio je scenu nalik onoj u horor filmu. Dok se u ponedjeljak u večernjim satima vozio Stepinčevom ulicom u Osijeku, nije mogao ni zamisliti na što, odnosno koga će naletjeti.

Naime, dok se vozio, u jednom trenutku see ispred njega stvorio mladić koji je sjedio na stolici, hladno pogledao u automobil koji dolazi, a potom ustao, uzeo stolicu i prešao na drugu stranu ulice, pri čemu se uopće nije prethodno uvjerio dolazi li vozilo iz suprotnog smjera.

Pri tome valja naglasiti da javna rasvjeta u ulici nije dovoljna za potpunu preglednost, ulica je poprilično mračna i vozač je tek dolaskom do mladića mogao uočiti da se on nalazi na cesti.

“Utjecaj društvenih mreža, obijest, nepostojanje realnog sustava vrijednosti, upropašten obrazovni sustav, sve to zajedno ili nešto posve drugo!? Više ne znam! No pogledajte što mi se dogodilo ili, bolje rečeno, što se moglo dogoditi u Osijeku u Stepinčevoj ulici oko 21 sat u ponedjeljak, 15. kolovoza 2022., čvrsto vjerujem, kao posljedica svega navedenog”, objavio je Osječanin na svom Facebook profilu uz video u kojem je cijela scena zabilježena, a kojeg na našem portalu nismo objavili zbog zaštite identiteta ovog 15-godišnjeg mladića.

No, zato je Branimir zamolio prijatelje da podijele videozapis kako bi se došlo do roditelja mladića i kako bi mogli reagirati.

“Možda netko prepozna lika i neka onda obavijesti njegove roditelje o tome što im dijete čini. Je li posrijedi Tik-Tok izazov ili nešto slično, nije važno. No ovo dijete hitno treba odgojni tretman. Osim što ugrožava svoje zdravlje i život, ugrožava i sudbinu vozača i tko zna što još”, upozorio je.

‘Što da sam ga udario automobilom?’

Hackenberger Kutuzović je za Glas Slavonije ispričao kako se osjećao kada je naišao na ovaj prizor.

“Pitam se što bi bilo da sam na sekundu pogledao negdje sa strane ili brže vozio i udario ga automobilom. Ja bih završio u zatvoru, a on bi tvrdio da je prelazio cestu. Sto posto bi u novinama pisalo kako je vozač pregazio dijete na cesti i odmah ste osuđeni. Osim mladića nije bilo više nikoga njegove dobi ondje, samo je naišao neki stariji čovjek nogostupom i kada je vidio što se događa, počeo je vikati na njega. Ne znam što je mladiću bilo i koja je njegova motivacija, ali vjerujem da se radi o nekom izazovu na TikToku”, smatra profesor.

Dodao je i kako nije zvao policiju te da je video objavio kako bi upozorio roditelje da znaju što im dijete radi.

Psihologinja Ana Kurtović kaže kako adolescenti imaju svoje idole koje često imitiraju i da je to razvojno primjereno, no da do problema dolazi kada se svojim ponašanjem dovode u rizik. S druge strane, naglašava kako je i to razvojno očekivano jer mladi su skloni ne razmišljati o mogućim posljedicama.

U slučaju potrebe za stručnom pomoći, u Zagrebu postoji Centar za zdravlje mladih u kojemu je dostupna pomoć za zaštitu mentalnog zdravlja, a pružaju se usluge bez uputnice, besplatno za korisnike, sukladno potrebama djece i mladih, na inicijativu roditelja te na preporuku škole ili liječnika.

Majka: Gotovo sam dobila moždani udar

Kako je i bila profesorova želja, video je na kraju došao do roditelja mladića. O svemu se za Glas Slavonije oglasila majka 15-godišnjaka.

“Ne znam što bi rekla, šokirala sam se i nije mi dobro od jutros (srijeda, nap.a.). Prijateljica mi je poslala video i tlak mi je skočio tako da sam gotovo dobila moždani udar. Sin mi je lagao da nije on bio taj koji je sjedio na cesti dok mu nisam pokazala video. Nije znao da je snimljen i da postoji snimka. Sreća i Bog da je taj čovjek koji je na njega naišao objavio video tako da nije zamutio lice pa sam ga mogla prepoznati i reagirati. Mogao je naići netko pijan, drogiran, manje oprezan ili je netko samo mogao skrenuti pogled na radio i moj bi sin stradao. Pa tko bi očekivao da netko sjedi na sredini ceste”, šokirana je  Osječanka.

Sin joj je priznao da je već prije sudjelovao u TikTok izazovima što ju je dodatno šokiralo.

“To je bio pravi horor. Da nisam vidjela svojim očima, ne bih vjerovala. Sin mi je rekao da bar pet godina nije igrao TikTok izazov, što me je opet šokiralo jer sada ima samo 15 godina. Pa što je onda radio?! Čitala sam o tome, ali uvijek misliš to je negdje daleko. Koliko sam ljutita, toliko sam i sretna da znam što radi, jer on i dalje nije svjestan opasnosti. Sada bar znam da se mi roditelji moramo bolje organizirati. Ne treba šutjeti o tome. Voljela bih da je taj čovjek koji je naišao autom pozvao policiju, makar platila kaznu, da moj sin osjeti što je zapravo napravio. Svakako ću potražiti i stručnu pomoć za njega”, rekla majka 15-godišnjaka za Glas Slavonije.


Komentari