Podignuta optužnica protiv Smiljane Srnec: Evo kako je forenzika dokazala da je ubila svoju sestru

SmiljanaFoto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Slučaj Jasmine Dominić, čije je tijelo godinama bilo skriveno u škrinji, u kući njezine sestre u mjestu Palovec, pokraj Čakovca, izazvao je zgražanje hrvatske javnosti, a cijelu su vijest prenijeli i brojni svjetski mediji. Nakon opsežne petomjesečne istrage, Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu, jučer je podignulo optužnicu protiv Smiljane Srnec, zbog ubojstva njezine sestre Jasmine Dominić.

Optužnicom se Smiljanu Srnec tereti da je u ljeto 2000. godine u obiteljskoj kući u Palovcu zadala svojoj sestri Jasmini Dominić najmanje pet snažnih udaraca tvrdim predmetom u glavu i nanijela joj višestruke prijelome kostiju na području glave, pa je 23-godišnjakinja preminula uslijed zadobivenih ozljeda. U optužnici je predloženo da se Smiljani Srnec produlji istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Tužiteljstvo je pred dva mjeseca dobilo krunski dokaz kojim su mogli poduprijeti optužnicu protiv Smiljane Srnec (45) da je baš ona ubila svoju sestru Jasminu. To su otisci njezinih prstiju izuzeti iz unutrašnjosti škrinje, koji i po svom broju i rasporedu, prema tumačenju stručnjaka, nedvojbeno ukazuju da je samo ona manipulirala tijelom svoje ubijene sestre.

Županijsko državno odvjetništvo raspolaže novim rezultatima vještaka. Iz izuzetih bioloških tragova tijekom očevida pokupljenih sa škrinje, ali i drugih prikupljenih tragova koji su dostavljeni na vještačenje u Centar “Ivan Vučetić” MUP-ovi su forenzičari uspjeli izdvojiti DNK koji u potpunosti odgovara DNK profilu Smiljane Srnec. Uz već ranije “skinute” otiske prstiju njezin DNK nedvojbeno ukazuje na to da je bila u kontaktu s tijelom svoje ubijene sestre i da je manipulirala tijelom dok ga je spremila u zamrzivač u kojem je bilo nepunih 19 godina.

I dok je forenzika potvrdila da pronađeni otisci prstiju u zamrzivaču jesu otisci Smiljane Srnec, sudskomedicinski vještaci nisu uspjeli ustanoviti ni približno vrijeme smrti Jasmine Dominić, zbog vremena koje je tijelo provelo u zamrzivaču. Smiljana Srnec se tijekom cijele istrage branila šutnjom.

Ovih dana, bit ćemo svjedoci jednog od najizazovnijih slučajeva hrvatskog pravosuđa.


Komentari