Podignuta kaznena prijava protiv predsjednice zbog micanja Titove biste, izjave o NK Rijeka i ‘širenja mržnje’

Foto: Nikola Vilic / CROPIX

Riječanin koji se potpisao imenom “Capt. Zvonimir Sablić – dipl. oecc. – Master Mariner” u nedjelju je medijima poslao e-mail s kaznenom prijavom protiv predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Njegovu prijavu prenosimo u cijelosti:

“KRIVIČNA PRIJAVA / PRIJAVA ZA UTVRĐIVANJE ODGOVORNOSTI

Molim SVE gore NAVEDENE institucije RH da se provede zakonski POSTUPAK radi utvrđivanja odgovornosti Predsjednice Republike Hrvatske, gospodje Kolinde Grabar-Kitarović, u skladu s člankom 105. Ustava RH, zbog sumnje u kršenje/povredu članka 39. Ustava RH, a koji članak u cijelosti glasi:

ZABRANJENO JE I KAŽNJIVO SVAKO POZIVANJE ILI POTICANJE NA RAT ILI UPORABU NASILJA, NA NACIONALNU, RASNU ILI VJERSKU MRŽNJU ILI BILO KOJI OBLIK NESNOSLJIVOSTI

OBRAZLOŽENJE

Gospođa predsjednica od samoga je početka njezina mandata, umjesto da radi na pomirenju i unapređenju odnosa izmedju “lijevih” i “desnih” hrvatskih građana što je bio osnov Tuđmanove politike narodnog pomirenja, radila sve da se ti odnosi zaoštravaju. Početak j’e bilo micanje biste predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita iz Predsjedničkog Ureda. Tu bistu je u svoj ured postavio naš PRVI predsjednik Dr. Franjo Tuđman, a zadržali su ju i predsjednici Stipe Mesić I Ivo Josipović. Tim simboličkim činom gospođa Predsjednica široko je otvorila Pandorinu kutiju mržnje u našem društvu.

Ovu PRIJAVU pišem kako bi se ta gospođa zaustavila u svojoj rušilačkoj djelatosti te navadjam sam dva posljednja primjera kršenja članka 39. Ustava RH.

Kao što je poznato gospođa Kolinda Grabar-Kitarović je kao Predsjednica RH dobila Fulbrightovu nagradu za životno djelo. U svom prihvatnom govoru JAVNO je izrekla jednu notornu laž DA SE RODILA IZA ŽELJEZNE ZAVJESE, i tko zna što još.

Koji su razlozi da iskrivljuje povijesne istine nadam se da će institucije u naslovu duboko ispitati. Širenje mržnje prema svima nama koji smo se u Hrvatskoj u okviru SFRJ rodili i svojim životima i radom stvarali da bi došao HDZ i to nam sve oteo, je SIGURNO jedan od njih.

Da taj scenarij širenja mržnje nije slučajan dokazuje i njezina izjava u Splitu u nedjelju 27. listopada 2019., kada je poslala poruku ostatku Hrvatske da je ONA I U JUGOSLAVIJI BILA SVIJESNA HRVATICA I DA ZATO NIJE NAVIJALA ZA NK RIJEKU, “NEKAKAV REZERVNI KLUB CRVENE ZVEZDE I PARTIZANA” NEGO ZA DINAMO I HAJDUK”. Tu perfidnu laž usmjerenoj k širenju mržnje prema mome gradu mojim sugrađanima, mojem klubu, ja Zvonimir Sablić, (sin Roberta Sablića drugog predsjedika kluba “BORAC” iz Bakra koji je u svom grbu imao šahovnicu još PRIJE II. Svjetskog rata), prva generacija pionira s Kantride s gnušanjem odbacujem. Moj otac je bio žestoki navijač i Rijeke i Dinama, a njegova dva sina za njim isto tako i to od malih nogu – dok je još bio Kvarner.

Da taj scenarij širenja mržnje predsjednici uspijeva vrlo dobro dokaz su i posljednji divljački ispadi nacionalista u Splitu protiv moga grada i mojih sugrađana u nedjelju 1. prosinca 2019. na što je u “Novom Listu” od 3. prosinca 2019. gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pod naslovom “OČEKUJEM OSUDU I SANKCIONIRANJE NACIONALISTIČKOG URLANJA POSRED SPLITA KOJE JE UVRIJEDILO NAŠ GRAD” oštro osudio.

Samo iz ova dva očita primjera širenja laži i mržnje koju čini Predsjednica nedvojbeno proizlazi predsjedničino flagrantno kršenje Ustava RH, naročito članka 39. te Vas kao nadležne institucije molim da ju nakon istrage sankcionirate, kako bi se zaštitila i hrvatska država i hrvatski narod i SVi građani Hrvatske. U očekivanju Vaše cijenjene pozitivne akcije ostajem uz lijepi pozdrav.”


Komentari