Počeo 18. memorijalni ultramaraton “Putevi dragovoljaca HOS-a i bojovnika Domovinskog rata”

zagreb.hr

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u utorak je pucnjem iz startnog pištolja dao znak za početak 18. memorijalnog ultramaratona “Putevi dragovoljaca HOS-a i bojovnika Domovinskog rata” na kojem će devet ultramaratonaca tijekom pet dana istrčati 344 kilometara od Zagreba do Vukovara.

Ultramaraton su organizirali Udruge dragovoljaca HOS-a Grada Zagreba pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Ministarstva hrvatskih branitelja u sjećanje na pripadnike zagrebačkog HOS-a i sve branitelje koji su u rujnu 1991. iz Zagreba krenuli prema Vukovaru u obranu RH.

Izrazivši zahvalu svim dragovoljcima koji su iz Zagreba i svih drugih krajeva zemlje stali u obranu RH, Medved je poručio kako je to “veliki čin i velebno djelo”. “Na žalost, veliki broj njih založio je život za slobodu koju danas uživamo”, kazao je.

Zahvalio je i svim ultramaratoncima koji svake godine sudjeluju u tom ultramaratonu i tako daju svoj doprinos u očuvanju istine te, kako je poručio, sprječavanju od zaborava tih velikih ljudi koji su nas sve zadužili.

“Vašim sudjelovanjem u ovom ultramaratonu doprinosite očuvanju povijesne istine. Kroz sva sela i gradove kroz koje prolazite pronosite istinu, podučavate one koji ne znaju i podsjećate one koji su možda zaboravili o važnosti sjećanja na žrtvu koju smo zajedno podnijeli”, istaknuo je Medved.

Poručivši trkačima da izdrže sve napore, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika general Vlado Šindler rekao je i da se, kada im bude najteže, sjete vukovarskih branitelja u čiju čast trče te svih drugih branitelja. “Kada je njima bilo najteže stisnuli su zube i krenuli dalje te Vukovar zlatnim slovima upisali u povijest”, naglasio je.

Predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a Borislav Barišić pozvao je branitelje na jedinstvo i da se ne razdvajaju. “Ni HOS niti jedna druga postrojba nije ništa ako nismo jedinstveni”, kazao je. Poručio je braniteljima da ne daju da se njima manipulira kao niti “žrtvom i dušama onih koji su sve dali za RH”.


Komentari