POBUNA UGOSTITELJA: Neće se smjeti pušiti niti na terasama ugostiteljskih objekata

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Ugostitelji najavljuju pobunu.

Vlada je najavila izmjenu Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, koji će uskoro doći na klupe saborskih zastupnika, a kojim će se lokalnim jedinicama dopustiti da proizvoljno određuju nepušačke zone kojima mogu cijele trgove, ulice i prostore uz razne javne objekte proglasiti zonama bez cigareta.

U tom slučaju neće se smjeti pušiti ni na terasama ugostiteljskih objekata ni u kafićima.

Nenad Šepak, na čelu Udruženja ugostitelja Zagreba, povlači se s funkcije i odlazi na mjesto predsjednika Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske. Kako objašnjava, s novim će ministrima tražiti rješenje jer, ako najavljene izmjene zakona zažive, zatvorit će se na tisuće ugostiteljskih radnji, a još veći broj radnika ostat će bez posla, piše Večernji.

“Najspornija je stavka da će lokalne jedinice moći određivati gdje se smije pušiti što otvara prostor zloupotrebi jer će se gradonačelnici i načelnici moći ponašati kao šerifi, odnosno moći će onim ugostiteljima koji im nisu dragi nametnuti nepušačku zonu i time ugroziti njihov opstanak.”,  govori Šepak te navodi da ugostitelji nisu protiv novih mjera kojima bi pratili korak s ostalim državama EU, no na način da se zone bez pušenja odrede na razini cijele države.

Sa svojim stavom idu pred Vladu

“Moraju biti jednaka pravila za sve, a ne da se daju nejasni napuci da je nepušačka zona sto metara od škola, vrtića ili javnih ustanova i klinika. Imamo slučaj da se klinike otvaraju u objektima u kojima ugostiteljstvo radi godinama, a sada će im opstanak biti ugrožen samim otvaranjem klinike u susjedstvu.”, objašnjava Šepak.

Ugostitelji će se okupiti 24. studenog na Forumu u Zagrebu vezano za ovu temu, a svoj stav će prenijeti Vladi.

“Ako država želi smanjiti pušenje zbog zdravlja ljudi, neka zabrani proizvodnju i prodaju duhanskih proizvoda ili poveća namete. Smatramo da je problem pušenja među ugostiteljima dobro riješen jer se ne smije pušiti tamo gdje se poslužuje hrana, u objektima koji imaju do 50 kvadrata smije se pušiti samo ako imaju riješen problem ventilacije, dok svi veći klubovi moraju imati posebne prostorije za pušače.” rekao je Šepak za Večernji.

Tražiti će da se opet zabrani otvaranje bilo kakvog uslužnog lokala bez zapošljavanja radnika sa stručnom spremom, ističe Šepak, a najavljuje i da će se boriti da se usluživanje hrane i hladnih i vrućih pića u trgovinama i pekarnicama vodi kao ugostiteljska, a ne trgovačka djelatnost. Ugostitelji ipak plaćaju veće namete, a ne rade stalno poput trgovina.


Komentari