PO GORIVO I HRANU KOD SUSJEDA: Evo koliko možete uštedjeti u BiH

Foto: Emica Elvedji/ Pixsell

Nakon poskupljenja goriva u Hrvatskoj, sve više se građana odlučuje na izlet do susjedne Bosne i Hercegovine kako bi “natankali” svoje limene ljubimce. Dizel je najskuplji u posljednjih sedam godina, a dizel je probio granicu od 11 kuna.

No kod susjeda je gorivo u prosjeku jeftinije za oko dvije i pol kune po litri, što znači da Hrvati po jednom rezervoaru mogu uštedjeti i do 130 kuna i to na crpkama u Bosanskom Brodu gdje su cijene obično veće nego u ostatku BiH. Eurosuper 98 je ispod devet kuna, a Eurosuper 95 jeftiniji je za 2,60 kuna po litri.

Tako su automobili s hrvatskim registarskim oznakama u ponovno česti gosti na crpkama kod susjeda. Uz registracijske pločice iz Slavonskog Broda, mogu se vidjeti i one iz Požege, Osijeka, Đakova, Našica te Zagreba, doznaje Večernji.

U nekim crpkama u Bosanskom Brodu toči se hrvatsko gorivo koje je puno jeftinije nego kod nas. Trošarine su preko granice znatno manje, a na svim crpkama primaju kune, no kod plaćanja trgovci obračunavaju tečaj 1:4 (četiri kune za jednu marku). Zbog toga se više plaća karticom jer se jedna marka obračunava u protuvrijednosti 3,8 kuna.

No, nije novost da Slavonci po gorivo idu preko granice. Kupuje se i hrana, cigarete, potrepštine za kuću, a za svaku kupnju veću od 400 kuna dobije se povrat PDV-a.

“U posljednje vrijeme opet nam dolazi sve više kupaca iz Hrvatske, skupi se po nekoliko stotina vozila dnevno. Osim goriva, kupuju i motorna ulja i antifriz. Mi doista živimo od njih, ima ih daleko više od domaćih i oni nam prave najviše prometa”, otkrila je trgovkinja na benzinskoj postaji u Bosanskom Brodu.

Očekuje se da će idućih dana i susjedi malo podići cijenu goriva, no cijena će i dalje biti jeftinija barem za dvije kune u odnosu na Hrvatsku.

Komentari