Po četvrti put snimljen morski pas, i ovaj put jako blizu obale

Screenshot Cro2Go

Morski pas ovo je ljeto četiri puta snimljen uz jadransku obalu – u Korčulanskom zaljevu, kod Makarske, a sada opet kod Makarske i Primoštena.

Onaj u Primoštenu zaprepastio je snimatelje jer je došao jako blizu obali. “Zadržao se dvije minute, samo dva metra od obale. Stalno je plivao ukrug”, rekao je očevidac koji je snimio morskog psa.

Nakon što su nedavno turisti snimili morskog psa kod Makarske, jedan je viđen i u moru kod Primoštena.

“Došao je toliko blizu obali da su opazili kako na peraji ima ožiljak”, rekao je tada za 24 sata jedan domaći turist koji je izbliza vidio morskog psa na plaži Zečevo Rogozničko. Osim njega, u to vrijeme na plaži je bilo i troje mještana te jedna turistkinja iz Danske.

                               

Pas kučak (Isurus oxyrinchus) u Jadranskom moru nije zabilježen dulje vrijeme, točnije 42 godine. Šire poznat pod nazivom mako, jedan je od tri predstavnika morskih pasa iz porodice Lamidae prisutnih u Jadranskom moru (uz atlantsku psinu i veliku bijelu psinu). Najveća zabilježena dužina je 445 cm. S obzirom na to da je dužina jedinke s videozapisa procijenjena na manje od 200 cm, moguće je da još nije dosegla spolnu zrelost. Ne postoji zapis o napadima ove vrste na ljude u Jadranskom moru, a u svijetu su izuzetno rijetki (uglavnom su to napadi većih jedinki). Treba naglasiti da je ova vrsta u Republici Hrvatskoj strogo zaštićena zakonom,rekao je mag. biol. et oecol. mar. David Udovčić, stručni suradnik na Institutu za oceanografiju i ribarstvo.


Komentari