Plenkovićeva vlada kreće u realizaciju zabrane rada nedjeljom! Zna se tko bi bio izuzet iz zabrane!

Foto: Admir Buljubasic/HINA/POOL/PIXSELL

HDZ i njegova vlada idu u realizaciju zabrane rada nedjeljom, potvrdio je to glasnogovornik vlade Marko Milić za Index.hr.

Riječ je o predizbornom obećanju HDZ-a u kojem su najavili zabranu rada nedjeljom uz 14 radnih nedjelja godišnje, koje bi određivali poslodavci.

“Što se tiče neradne nedjelje, politički stav HDZ-ove vlade nije se promijenio, želimo da nedjelja bude neradna. Pripremamo zakon kojim će se regulirati rad nedjeljom, vodeći računa o balansu između rada, odmora i provođenja vremena u krugu obitelji i najbližih”, rekao je Indexu vladin glasnogovornik.

Vlada planira zabraniti rad većinu nedjelja, a smjele bi raditi samo pekarnice, benzinske postaje i kiosci, a vjerojatno i trgovine na kolodvorima.

Kako je potvrdio Milić, već ovoga tjedna održat će se prvi sastanci na tu temu, no ne s poslodavcima nego sa sindikatima, a s poslodavcima bi se trebalo razgovarati nakon toga.

“Konačan prijedlog te određivanje konkretnog broja neradnih nedjelja se još definira te će vlada o tome razgovarati i sa socijalnim partnerima. Resorni ministri Aladrović i Ćorić sastat će se ovaj tjedan s predstavnicima SSSH-a i Sindikata trgovine po toj temi, a održavat ćemo i dijalog s poslodavcima”, rekao je Milić.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović potvrdio je navode o sastancima sa sindikatima.

“Naš generalni stav je da nedjelja bude neradna. Uz taj civilizacijski stav trebamo naći kompromis, prijedlog vlade će da dio nedjelja bude radni, ali većina nedjelja bit će neradna”, rekao je Aladrović.

Podsjetimo, Ustavni je sud i ranije dva puta rušio zakonske zabrane rada nedjeljom.


Komentari