Plenkovića žestoko napadaju: ‘Pokažite 76 ruku ili idemo na izbore!’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Zasad je uvršteno pet novih točaka u prijedlog dnevnog reda, no novi ministri se ne spominju.

Nakon više od mjesec dana stanke zbog lokalnih izbora, sabor danas nastavlja s radom. Nova saborska sjednica počinje u okolnostima koje upućuju na nove parlamentarne izbore. Premijer Planković na ovoj bi sjednici trebao predstaviti četiri nova ministra te zatražiti od Sabora da im iskaže povjerenje čime bi potvrdio da ima većinu.

Ako Plenković ne dokaže da ima većinu i ne dobije potporu za nove ministre, moraop bi podnijeti ostavku ili bi se pak sabor trebao samoraspustiti. Jesu li pred nama novi izvanredni parlamentarni izbori, saznat ćemo danas tijekom sjednice.

Zasad je uvršteno pet novih točaka u prijedlog dnevnog reda, no novi ministri se ne spominju. Bivši Mostovi ministri polažu prisegu kao saborski zastupnici te je počelo aktualno prijepodne, u kojem bi 39 zastupnika premijeru i članovima vlade trebala postaviti pitanja.

SDP-ov Gordan Maras uputio je pitanje premijeru Plenkoviću nakon čega je došlo do diskusije, dobacivanja, a strasti je morao smirivati i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

“Nalazimo se u bizarnoj situaciji. Pravite se da je sve normalno, da funkcionira besprijekorno, a ništa nije normalno. 41 dan nemamo Vladu, 41 dan ne pokazujte većinu. Hoćete sve ministre posmjenjivati i ostati na državnim tajnicima? Hrvatska ne ide u dobrom smjeru, a što vi činite?Srušili ste Vladu zbog jednog čovjeka i Agrokora i sad želite političkom trgovinom osigurati svoju premijersku stolicu. To nisu radili ni Sanader ni Karamarko. Da li vam je zbog toga imalo neugodno?” upitao je Maras plenkovića kojemu ovo nije najbolje sjelo.

Na Plenkovića se obrušio i SDP – ov Željko Jovanović.

“Niste mi rekli po kojim kriterijima je izabrana šefica povjerenstva, niste mi rekli niti da li imate 76 ruku. Pokažite nam 76 ruku ili raspišite izbore. Obmanjivali ste svoju stranku i javnost. Odmah pozovite tajnicu i neka potpiše zahtjev za razrješenje ministra plagijatora.” kazao je Jovanović Plenkoviću.

Mostov Vlaho Orepić poručio je najprije premijeru da je prouzrokovao nestabilnost zemlje, a potom ga pitao za novog ministra unutarnjih poslova.

” Iako još niste predstavili novu većinu koja je nužna za potvrdu novih ministara i vašeg mandata, u ovom trenutku potpune političke nestabilnosti koju ste vi prouzrokovali, želim vas pitati sljedeće. Mi smo dugo bez ministra unutarnjih poslova, državnom tajniku je sigurno teško raditi posao, znam to jer znam obim posla. Da li je, gospodine Plenkoviću, neodgovorno s vaše strane da jedan tako važan resor na taj način držati obezglavljeno to ministarstvo.” upitao je Orepić premijera bez većine.


Komentari