Plenković: ‘Vlada staje s otkupom dionica Ine od MOL-a jer su utvrđene koruptivne radnje’

Foto: Screenshot

Na sjednici Vlade RH koja se održava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, premijer Andrej Plenković okarakterizirao je godinu na izmaku kao izazovnu.

“Puno je važnih događaja iza nas, od potpisivanja ugovora za avione, otvaranje LNG terminala na Krku, ukidanja viza za SAD. Zadržali smo i podigli investicijski rejting, bili su tu i enormnu napori našeg zdravstva” rekao je premijer.

Potres

Osvrnuo se i na godišnjicu potresa rekavši kako je oštećeno 40 tisuća kuća te da su štete procijenjene na više od 40 milijardi kuna, što je iznos između trećine i četvrtine državnog proračuna.

“Jučer smo dosta nas iz vlade bili u Petrinji i Sisku, dio je bio i u Glini. Obilježili smo tužnu obljetnicu potresa koji je pogodio Banovinu. Potres je mobilizirao cijelu Hrvatsku, pokazali smo srce i solidarnost, hvala svim volonterima koji su pohrlili u pomoć na Banovinu pružiti pomoć” rekao je Plenković.

Istaknuo je i kako je Vlada donijela niz odluka kojima su olakšali život ljudima, kroz kontejnere i mobilne kućice, oslobodili ih plaćanja nekih režija, davali potpore.

“Nažalost, ta dva potresa nisu bili jedini, bilo je više od 5000 potresa nakon ta 2 velika potresa na Banovini, oni su uzrokovali i dodatne štete. Hvala Stožeru kojeg vodi ministri Medved, Horvar i Milošević, koji su pomogli ljudima da se vrate u svoje domove i da se krene u konkretnu obnovu kuća” rekao je premijer.

Najavio je kako će država davati gospodarske potpore koje će iznositi 60 posto za velike poduzetnike, 65 posto za srednje i 75 posto za male poduzetnike.

Naglasio je da se situacija ne može riješiti u ekstremno brzom roku te da je za to potrebno i vrijeme i angažman.

“Intenzivno ćemo raditi bez ikakvih lažnih obećanja ili iluzija da se u ekstremno kratkom roku može dovršiti proces obnova. Nema tog područja gdje su bili veliki potresi poput ovoga gdje se sve obnovilo u godinu dna. To su lažne teze, dovode ljude u zabludu. Mi smo realni, spremni smo raditi 24 sata na dan” naglasio je Plenković.

Koronavirus

“Želio bih upozoriti na nekoliko činjenica: Danas vidimo rast broja zaraženih, to je signal da bismo mogli u Hrvatskoj gledati scenarij koji gledamo u zapadnoj Europi, a to je eksplozija omikrona, koji je očito takav soj da se munjevito širi diljem svijeta. Zato smo ovaj tjedan održali više sastanaka, i Znanstveni savjet i sastanak s ravnateljima bolnica. U ovim okolnostima moramo biti spremni na održavanje zdravstvenog sustava”, rekao je premijer.

Apelirao je i na starije od 65 da se cijepe te je naglasio važnost booster doze u zaštiti od omikrona.

Ina

“Usvojit ćemo jednu odluku koja se odnosi na INA-u. Zadužit ćemo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da pokrene reviziju protiv arbitražne odluke UNCITRAL-a i to pred pred švicarskim saveznim vrhovnim sudom sudom te da se nastave sve aktivnosti pred međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova”, rekao je Plenković.

Premijer je rekao da pokreće postupak koji je vezan za Inu jer su se na sudu dokazale koruptivne radnje.

Konzultirali su se s DORH-om i Pravnim fakultetom te zbog promijenjenih okolnosti zastaju s otkupom dionica koje MOL ima u Ini, izjavio je premijer.

“Riječ je o odluci Vlade, a slijedom presude Vrhovnog suda od 21. listopada 2021. gdje su utvrđene koruptivne radnje. Smatramo da zbog tih novih okolnosti takvi ugovori ne mogu opstati, zato Vlada i država poduzimaju ove mjere. Ovu odluku temeljimo i na pravnim mišljenjima, konzultirali smo se i DORH-om i s Pravnim fakultetom te u promijenjenim okolnostima smatramo da je oportuno zastati s procesom otkupa dionica koje Mol drži u Ini dok se ne razriješi ova nova pravna okolnost” zaključio je Plenković.


Komentari