Plenković: Radi se o sustavnom napadu, oni idu ‘salama taktikom’! Unazad mjesec dana na tapeti su HNB, HRT, Vrhovni sud i DORH

Foto: Goran Kovacic/Pixsell

Hrvatska danas obilježava 30 godina od međunarodnog priznanje. Tom je prigodom na HRT-u gostovao Premijer Andrej Plenković koji je dao velik intervju.

Čestitao je građanima 30. obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske te podsjetio da je danas i 24. obljetnica reintegracije hrvatskog Podunavlja.

“Temeljni procesi koji su krenuli prije više od 30 godina su izgradnja države, povjerenje između građana i institucija, što je preduvjet uspjeha svakog naroda te poduzetnički duh hrvatskog čovjeka.  Ta tri procesa su osnovna, od procesa pristupanja EU i NATO-u, gospodarskog razvitka, suočavanja s brojnim nedaćama uključujući posljedice pogrešaka ekonomske tranzicije, pandemije i dva razorna potresa” rekao je.

“Mi koji sada vodimo vladu već dva mandata nastojimo rješavati te probleme najbolje što možemo i znamo uz želju da Hrvatska bude respektirana država u krugu država zapadnocivilizacijskih vrijednosti”, poručio je premijer.

Što možemo poboljšati?

Plenković je naglasio kako ekonomsko i socijalno stanje građana moramo unaprjeđivati kako bismo dosegli standard zemalja koje su živjele u demokraciji puno više desetljeća od Hrvatske, i puno više desetljeća koristile pretpristupnu pomoć EU-a.

Osvrnuo se i na utjecaj interneta naglasivši kako je to promijenilo demokraciju i način funkcioniranja društva te da nekad od pojedinaca izvlači najgore. To dovodi do govora mržnje i polariziranja u društvu te netolerancije. S tim u vezi je naglasio kako moramo činiti sve kako bi u društvu vladao dijalog, a ne isključivost.

Povjerenje u institucije

“Hrvatska je imala rat i vodila je borbu za opstanak, dok su drugi munjevito transformirali svoje društvo i ekonomiju prema europskim standardima. Devedesete su razdoblje nacionalne renesanse i nacionalnog naboja, ali drugi su tada držali sprint, dobili novac te transformirali svoje ekonomske sustave. Zemlje s kojima se uspoređujemo u EU su ušle devet godina prije nas, što nije zanemarivo”, kazao je Plenković.

Kaže da unatoč krizi Hrvatska ima dvoznamenkasti rast i očuvana radna mjesta.

“Čini mi se da će desetljeće koje je pred nama biti desetljeće u kojemu će Hrvatska stati na noge i biti ‘au pair’ s ostalim zemljama srednje i istočne Europe. Tu trebamo, dodao je, biti konsolidirani, kao dobro nauljeni motor koji zna iskoristiti sve prigode da iskoristi ono za što smo se zalagali desetljećima.”

Cijepljenje

Ozračje u Hrvatskoj smatra pretjerano negativnim i pesimističnim.

“Nikad, osim prilikom uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije, stvari se ne doživljavaju kao dobre. To nije dobro, jer ako je takvo ozračje, svi stvari gledaju gore nego kakve jesu”, kaže.

“Biti građanin nosi sa sobom prava i obveze. Dio građana ne koristi cjepivo koje je vlada osigurala. To je apsurd. Moj kolega Maltežanin broji preko 90 posto procijepljenih. To je turistička zemlja i Maltežani žele da drugi znaju da su sigurni”, kazao je.

Pravosuđe

“Manje harange i učinkovitije pravosuđe, to je bit demokracije”, kazao je Plenković podsjetivši na slučaj Damira Polančeca.

Podsjetio je da su promijenjeni svi sistemski zakoni vezano za pravosuđe i da svi oni u sebi imaju cilj jačanje sudaca i precizno definiran plan rada kako bi se smanjili rokovi.

“Međutim, posla ima još, pravosuđe može biti bolje i učinkovitije” rekao je Plenković.

Komentirajući izjave građana koji su otišli iz Hrvatske zbog nedovoljno izgrađenog društva i neefikasnih institucija Plenković je kazao kako je njegovoj vladi na prvom mjestu izgradnju društva i institucija.

“Paralelno imate aktere koji rade na demontaži države i svih institucija. Nakon Petrinje došlo je do orkestriranog napada i na Crveni križ. Unazad mjesec dana na tapeti su HNB, HRT, Vrhovni sud i DORH. Radi se o sustavnom napadu, oni idu ‘salama taktikom’ i režu ‘feticu po feticu’ svakih mjesec dana. Jedan je cilj ugroziti Schengen, a drugi ‘europodručje'”, pojasnio je premijer.

HNB

Premijer smatra da Hanfa sve treba ispitati, da se HNB očituje i da o tome raspravu povede saborski Odbor za financije.

“Sve mora biti zakonito i etično, a moramo vidjeti ima li i ova inicijativa svoj jasan politički cilj da se destabilizira put u europodručje. Onih kojima je u cilju da vlada ne ostvari ono što je planirala ima dosta”, zaključio je.

Popis stanovništva

Premijer je napomenuo da je 1948. Hrvatska imala isti broj stanovnika, ali je imala 95.000 beba. Danas ih ima 35.000. Smatra da se radi o sustavnom trendu od 50-tih godina prošlog stoljeća. Kazao je kako je sa strane njegova oca bilo petero braće i sestara, a s majčine četvero. U generaciji njegovih djedova s jedne strane bilo ih je 11.

“Način života se promijenio. U Koreji imate 0,8 djece, u Nigeriji 5. Što su zemlje razvijenije imate manji prirodni prirast. Isto je i sa zemljama u našem okruženju: Bugarska, Litva, Latvija, dok Skandinavija raste jako malo”, kazao je Plenković. Dodao je kako mnoge zapadne demokracije negativne trendove kompenziraju useljavanjem.

Napomenuo je da je 2013. omogućeno hrvatskim radnicima da se njihovo školovanje prizna i da se bez radnih dozvola zaposle u EU-u. Naglasio je kako je Vlada donijela niz mjera kako bi omogućila mladim obiteljima da stanu na noge.

“Na tome treba raditi još jer radi se o zapadnom načinu života i to se osjeti. To nije samo stvar države, tu svatko treba dati svoj doprinos” smatra premijer.

Mjere

“Više od milijardu kuna, samo u idućoj godini, Vlada će uložiti u mjere kojima se želi potaknuti povratak u zemlju Hrvata koji žive i rade u inozemstvu, ali i potaknuti preseljenja unutar zemlje. Ta mjera se pokazala izuzetno uspješnom. Od onih koji su je iskoristili  85 posto poslova koji su njome kreirani radi na tržišnim osnovama bez dotacija države”, kaže.

Obnova

“Što se tiče Sisačko-moslavačke usvojili smo posebni program revitalizacije koji uključuje fizičku obnovu i ekonomski razvoj. Uz to lobirali smo iz za gospodarsku kartu potpora uključujući i Vukovar. Dobili smo situaciju da će sve panonske i sjeverne županije imati potpore za velike poduzetnike 50 posto, za srednje 60 posto, a za male 70 posto. Na Banovini ti brojevi iznose 60,70 i 75 posto”, rekao je.

“Činjenica je da smo u Zagrebu imali efekte progresivne štete i to se treba uzeti u obzir. Medijski odjek je dobila tehnička korespondencija između tijela na razini ministarstava i odgovarajućeg direktorata za regionalnu politiku. Sad je izvučeno da je nešto propalo. Nije ništa propalo, radi se na tome da se sve maksimalno iskoristi”, objasnio je Plenković.

Oporba

“Opozicija je tu da kritizira vlast i pokreće inicijative. Kad ste u opoziciji možete postati vidljivima – inicijativama za smjenom, pisanjem interpelacijama, stvaranjem cirkusa i divljanjem, pokretanjem inicijativa za referendum koji se odnosi na COVID potvrde. To je više PR oporbe nego pravo djelovanje koje će nešto promijeniti”, rekao je Plenković.

Kaže kako se toga nagledao i da nije nigdje vidio da premijer mijenja ministre zato što tako odluči oporba. Ponovio je da je “njegova vlada suočena s unutarnjim i vanjskim pokušajima demontiranja institucija”.

Komentari