Plenković predstavio novi paket za umirovljenike! Evo koliko će mirovine rasti

Premijer Plenković (Foto: Dragan Matic / CROPIX)

Zakonskim prijedlogom o obiteljskim mirovinama, oko 250 tisuća umirovljenika trebali bi dobiti mirovine uvećane za minimalno 10 posto, i to od 1. siječnja iduće godine. Premijer Plenković je zajedno s ministrom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem te saborskim zastupnikom HSU-a Silvanom Hreljom predstavio izmjene vezane uz novi model obiteljske mirovine.

“Dvije izmjene trebale bi obuhvatiti 300 tisuća umirovljenika, a za to će se izdvojiti 1.1 milijardu kuna. Više od 136 tisuća korisnika dobit će 10 posto veću mirovinu, 250 kuna prosječno. Ukupno je to 375 milijuna kuna u 2023.”, najavio je premijer.

“Time šaljemo jasnu poruku da je u okolnostima energetske, prehrambene krize i inflacije, Vladin zadata osigurati sigurnost sugrađanima, posebno onima starije dobi”, rekao je Plenković i dodao da se izmjenom Zakona omogućuje zadržavanje dvije mirovine.

Pojasnio je kako će za više od 155 tisuća korisnika ukupna mirovina će se povećati za oko 500 kuna mjesečno.

“Ove izmjene predstavljaju značajan iskorak jer se do sada nije moglo isplaćivati obje mirovine”, poručio je premijer i najavio da će mirovine nastaviti rasti te da će se moći raditi do pola radnog vremena. Izmjenama zakona će se povećati i najniže mirovine za 1,5 posto pa naknadno još dodatno 1,5 posto do 2025.

Tri ključne promjene

Ministar rada, mirovinskog sustava i socijalne politike, Marin Piletić rekao je da su tri ključne promjene, a to su: povećanje osobne mirovine, mogućnost korištenja obiteljske mirovine te povećanje najniže mirovine.

Iznos od obiteljske mirovine koji bi trebao biti najviši, za sada neće preći iznos od 5850 kuna, ali će se provesti usklađivanje te će se taj iznos s vremenom povisiti iznad 6000 kuna.

“Najniži iznos obiteljske mirovine je 219 kuna, ali i on će rasti”, najavio je ministar Piletić.

Osoba koja koristi dio obiteljske mirovine mora imati preko 65 godina te biti jedini korisnik obiteljske mirovine.

Hrelja zadovoljan postignutim

Zastupnik HSU-a Silvano Hrelja rekao je da je zadovoljan radnom skupinom i prijedlogom Zakona koji bi se uskoro trebao naći u javnoj raspravi.

“Zadovoljan sam jer su ovo primjereni koraci jer su ovo koraci onoga što smo planirali napraviti”, rekao je Hrelja.

“Kad bi uveli prihodovni cenzus, to bi bilo pravičnije, a dio umirovljenika je izostavljen koji primaju mirovinu iz drugih država, a tu plaćaju porez i žive, zato je potreban cenzus”, poručio je predsjednik HSU-a.

“Ovo je treći najveći projekat od kada sam u politici”, poručio je Hrelja. Na pitanje novinara kako je reagirao ministar financija na ova povećanja, Hrelja je u šali odgovorio “Jako me voli”.

Komentari