PLENKOVIĆ POD PALJBOM ZBOG PRORAČUNA “Preostaje nam birati boju 12 francuskih aviončića”

Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Sanacija šteta od potresa, povećanje socijalnih i naknada za roditeljski dopust, osiguranje fiskalne održivosti lokalnih jedinica, područja su kojima je Vlada posvetila posebnu pozornost u državnom proračunu za 2022., naglasio je u Saboru premijer Andrej Plenković.

No, i prije no što je predstavio proračun našao se pod paljbom oporbenih zastupnika kojima je, čini se, najviše zasmetala nabavka francuskih borbenih zrakoplova.

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

“Ovaj proračun izgleda apsolutno nestvarno, vladajući izgleda drže da će nestati korona, da ćemo imati riješene sve nepogode vezane uz obnovu, pa ispada da jedino što nam preostaje je da biramo boju 12 francuskih aviončića”, izjavila je Katarina Peović iz Radničke fronte.

Sandra Benčić iz Zeleno – lijevog bloka smatra da predloženi proračun ne pokazuje transformativni smjer za Hrvatsku. “Nije nam problem izdvojiti dvije milijarde kuna za avione, ali je problem uspostaviti hitnu medicinsku helikoptersku službu”, rekla je.

Što nas očekuje iduće godine?

Za sanaciju šteta od potresa predviđena su značajna sredstva iz nacionalnih i europskih izvora financiranja, rekao je premijer Plenković predstavljajući Saboru državni proračun za 2022. godinu.

Iz nacionalnih izvora Vlada je planirala 1,2 milijarde kuna za obnovu privatnih objekata, uz 4,6 milijardi kuna iz Fonda solidarnosti i to za financiranje dijela obnove javne infrastrukture, uključujući zdravstvenu, obrazovnu i kulturnu.

Za socijalne je naknade osigurano dodatnih 400 milijuna kuna, kazao je Plenković, a pozornost je, istaknuo je, posvećena i povećanju naknada za vrijeme trajanja roditeljskog dopusta na iznos od 7500 kuna.

Tu je i osiguravanje fiskalne održivosti lokalnih jedinica za što je osigurano 100 milijuna kuna.

Vlada ulaže i u zdravstvo s gotovo  milijardu kuna usmjerenih na obnovu i izgradnju zdravstvene infrastrukture.

Uz sve to osigurala je i 2,2 milijarde kuna i za dugoočekivanu nabavu višenamjenskih borbenih aviona Rafale, naglasio je premijer Plenković.

Žustra rasprava

Sabor će državni proračun za 2022. donijeti u srijedu, 8. prosinca, o amandmanima, koji se mogu podnositi do konca rasprave, raspravljat će dan prije, najavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Interes za proračun je ogroman, za raspravu se prijavilo 13 klubova i 44 zastupnika pojedinačno.

Komentari