Plenković odlučio povećati mirovine saborskim zastupnicima i ustavnim sucima

Facebook

Ministar financija objasnio je zašto se povećavaju povlaštene mirovine.

Nakon što mu je Plenković predao riječ, Marić je kazao kako je 1. siječnja 2014. godine na snagu stupio Zakon o smanjenju mirovina ostvarenih prema posebnim propisima, a koje su bile veće od 5000 kuna, te je dodao kako taj Zakon treba važiti ako se ispune dva uvjeta: kada je gospodarski rast u svakom o tri prethodna uzastopna tromjesečja veći od dva posto te kada je deficit u istim razdobljima manji od tri posto.

“Oba uvjeta su ispunjena”, rekao je Marić.

“Navedeno se u najvećoj mjeri odnosi na branitelje koji su dali svoj obol i u ovoj gospodarskoj krizi. Prema podacima HZMO-a, u Hrvatskoj je smanjeno bilo preko 44 tisuće mirovina, a od toga broja preko 36 tisuća su braniteljske mirovine veće od 5 tisuća kuna”, dodao je Marić.

Preostalih 10 tisuća otpada na zastupničke mirovine, mirovine sudaca ustavnog suda, mirovine predsjednika Republike, mirovine pripadnika Hrvatskog vijeća obrane i članova njihovih obitelji. Podsjećamo, prosječna braniteljska mirovina iznosi 5100 kuna, a zastupnička 8500 kuna, a Vlada je mogla podići mirovine samo određenim skupinama, a ne svima, piše Index.

Pogledajte u dokumentu na koga se odnosi povećanje do 10 posto.


Komentari