Plenković o tragediji u Splitu: Ja sam predložio ratifikaciju Istanbulske, ali ne mogu spriječiti kretene

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon sinoćnjeg stravičnog ubojstva u Splitu koji je potresao cijelu hrvatsku, premijer Andrej Plenković govorio je o proračunskom izdvajanju za borbu protiv nasilja, piše 24 sata.

Plenković je istaknuo kako se u tom području izdvajaju ogromna sredstva, ali da unatoč donošenju zakona ne može utjecati na ponašanje ljudi.

“Nažalost, ne mogu spriječiti primitivce, divljake i kretene da rade takva kaznena djela. Nažalost, za to nemam lijeka. Ali imam lijeka da pooštravam Kazneni zakon i sve druge zakone, koje smo već pooštrili, da sankcije budu rigorozne. A presude donose sudovi, na njih ne mogu utjecati”, rekao je Plenković u Saboru.

Ipak, smatra kako Hrvatska ide u dobrom smjeru, izdvajajući brojna financijska sredstva kroz različite resore.

“Ja sam u Saboru, a ne SDP koji je to mogao pet godina pa iz nekih nepoznatih i neuvjerljivih poluobjašnjenja nije imao snage, predložio ratifikaciju Istanbulske konvencije i otklanjao magluštinu i demagogiju koju su mnogi puštali u tom trenutku o nekakvim zombijima”, izjavio je Plenković malo bocnuvši opoziciju, pritom zaključivši da je zbog ratifikacije i platio određenu političku cijenu.

Pa ipak, s tim izdvajanjima nije zadovoljna zastupnica iz kluba zeleno-lijevog bloka, Sandra Benčić.

Nije dobro ocijenila planirano izdvajanje od svega 600 000 kuna u proračunu 2022. za stambeno zbrinjavanje žena žrtava nasilja. Dodala je i kako se nedovoljno toga čini u borbi i protiv obiteljskog nasilja.

 

Komentari