Plenković o referendumu: ‘Ne znam po kojoj bi to kreativnosti netko mogao proglasiti u skladu s Ustavom’

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Nakon redovite sjednice Predsjedništva nacionalnog vijeća Andrej Plenković obratio se medijima.

“Razgovarali smo o pitanjima o covidu, obnovi, naši kolege iz sabora objasnili su dinamiku rada ovoga tjedna, nama je osobno važan tu cijeli paket Zakona o sustavu socijalne skrbi za koji vjerujemo da će biti izglasan ovoga petka. Obavijestili smo o svemu što Vlada planira učiniti kako bi smanjila udar na standard naših građana vezano za izgledne predstojeće povećanje cijena energenata, prvenstveno struje i plina”.

Tri smjera

“Ići ćemo u tri temeljna smjera, prvi smjer je povećati naknadu za one obitelji koje su socijalno ugrožene, dakle mi i danas imamo takvu naknadu koja se manifestira u vaučerima za struju. Naša je namjera da se proširi opseg primjene vaučera za struju i plin, da se koliko je moguće proširi taj krug korisnika koji su socijalno ugroženi i da se poveća iznos naknade, da svi koji su u nezavidnoj situaciji dobiju od strane proračuna poticaj da lakše riješe pitanje režija.

Zatim je stavljanje u funkciju HEP-a kao nacionalne energetske kompanije koja svojim aktivnostima može dio tog tereta ublažiti i treće je pitanje naknada i porezne politike da smanjimo konačnu cijenu koja će porasti”, rekao je premijer.

Odnos Hrvatske i Ukrajine i izjava predsjednika Milanovića

“Koliko sam vidio, nisam gledao što govori, u tom nekako valjda napadu šećera, dali su mu bombone u Krašu, prvo sam mislio da je to neki ruski dužnosnik koji govori. Ne znam na koje vojnike misli, koliko je meni poznato hrvatskih vojnika u Ukrajini nema, nisam primijetio da je on išao u Ukrajinu. Kontingent hrvatske vojske koji je bio u Poljskoj vratio se ovih dana. Ako je točno da je proglasio Ukrajinu korumpiranom, koje su uvredljive za tu zemlju, ispričavam se Ukrajincima u ime Vlade za tu izjavu. Ta izjava nema veze s politikom Vlade”.

Ako dođe do eskalacije, je li hrvatska pozicija da tamo ne treba ići sudjelovati?

“Odakle sve te teze? Tko je to u NATO-u rekao da sutra idu gasiti požar u Ukrajinu? Odakle su sve te teze? Gdje to piše?” pitao je Plenković.

“Mogu vam reći što je politika Hrvatske. Dakle, politika Hrvatske je deeskalacija napetosti, sprečavanje eventualnog sukoba, podrška cjelovitosti Ukrajine. To je naša temeljna pozicija koju nitko neće promijeniti. I doprinos, a to govorimo godinama, iskustvom Hrvatske iz procesa mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja da damo doprinos rješenju i reintegraciji okupiranih područja Ukrajine”, rekao je Plenković.

O uhićenjima u Zadru

“Milanović već dvije godine uvredama zagađuje prostor, on zagađuje s vrha, snižava kulturu dijaloga i onda to mnogi od njega prepisuju i misle da je to normalno. Što se tiče Zadra, s tim nisam imao veze, dapače, pozivam tu gospodu da dođu na kavu u Banske dvore da me malo upoznaju, pa ako će nakon razgovora i dalje tako misliti, ja to poštujem, ali ću kao demokrat za kulturu dijaloga, od mora prijetnji koji su utuživi, nikad mi nije palo na pamet da tražim sudsku zadovoljštinu, niti ću to učiniti. To je bilo postupanje policije, ne uhićenje, oni su to objasnili” pojasnio je premijer.

Dodaje da ne politiziraju ni vojsku ni policiju, a našla se klika koja će mu dati još jednu kritiku, to je već do političkog sporta smatra Plenković. Misli da se ne treba ljude privoditi zbog kritičkog stava na društvenim mjerama, no misli da je normalno da se s policijom ispita o čemu se radi, zašto, koji su razlozi i kad se ispita sve i dati javnosti da sama procijeni.

Milanovićeva izjava za Frku Petešić

“Ako znate za neko kazneno djelo, a ne prijavite, sami ga činite, pozivam neka ga kazneno prijavi i mene osobno pa da vidimo postoji li kazneno djelo ili postoji zlonamjerna bezobrazna politička igra u kojoj po toj logici možemo apsolutno reći da parazitiraju svi dužnosnici, pa i on, svi saborski zastupnici, njegovi bivši ministri, koji imaju po istim mjerilima plaćene stanove, bilo da su ih privatno iznajmili ili su u državnim stanovima. Haranga koja se radi na njega je jedna od najsramotnijih epizoda, a bilo ih je puno do sada, on ima pravo na stan, nije utjecao na dinamiku obnove u toj zgradi, ali eto treba malo blata baciti” rekao je.

Frka Petešić se prijavio u Salima

“On je Hrvat čiji su roditelji emigrirali u Francusku gdje se rodio, on u svom vlasništvu nema nekretninu niti ovdje ni u Francuskoj, jedino što ima u pogledu vlasništva je njegova obiteljska kuća u Salima na Dugom otoku. Frka Petešić je diplomaciji pridonio više od Milanovića, došao je s mandata u Maroku, više nije službenik nego dužnosnik, najviši državni tajnik od svih kojih imamo i stekao je pravo.

Dužnosnički mandat ima svoj privremeni karakter, sukladno tome i njegovo boravište u Zagrebu je privremeno, a prebivalište kao slobodni građanin je odabrao tamo gdje mu obitelj ima vlasništvo, a to je Dugi otok. Tamo je i proveo najviše vremena kad je iz Francuske dolazio u Hrvatsku. Tu je priča završena. Plaća sve godina porez i 18 posto zagrebačkog prireza, ne laže, ne krade, ne parazitira i radi svaki dan najmanje duplo od Milanovića” pojasnio je Plenković.

Referendum Mosta

“Referendum bi koštao oko 120 milijuna kuna. Pravi trošak je da iza cijele te inicijative građanskih udruga stoji stoji jedna politička stranka koja je tu inicijativu uzela i nastojala sebi graditi nekakav profil, ali što je glavna tema referenduma? Glavna tema je da se ljudi ne cijepe. Jeste li čuli ikoga od njih da je rekao da se cijepio?”, pita se Plenković.

“Oni u velikoj pandemiji rade inicijativu koja u svojoj supstanci nema nikakvog smisla. Ne znam po kojoj bi to kreativnosti netko mogao proglasiti u skladu s Ustavom, a ni ovo pitanje koje se tiče promjene Ustava, a čak i da prođe zašto bi to na bilo koji način mijenjalo proces donošenja odluka u vezi Covida-19 i suočavanja s pandemijom. Inicijativa u svojoj supstanci je kompletni promašaj, međutim živimo u demokraciji i sve se to može, a da li će referenduma biti meni je to prerano kazati.”, rekao je Plenković.

Komentari