Plenković o Čavajdi: ‘U Hrvatskoj žene imaju pravo odlučiti o rađanju djece’

sjednica Vlade, premijer Andrej Plenković (Foto: Damir Krajac/CROPIX)

Slučaj Mirele Čavajde kojoj je bilo onemogućeno pobaciti plod, razbjesnio je dio javnosti. Uz podršku građana (putem donacija u kojima su skupili 220.687,31), a zbog kojeg je i ministar zdravstva Vili Beroš najavio istragu,  u ponedjeljak je također komentirao i premijer Plenković nakon sastanka predsjedništva i nacionalnog vijeća HDZ-a.

„Ovo nije političko nego zdravstveno pitanje na koje treba odgovarati struka. Okvir odluke Ustavnog suda je jasan i samo govori o tome da bi se trebale poduzeti određene stvari kako bi se zakon modificirao, ali se ništa supstantivno u njemu ne bi promijenilo nego je više stvar na dodatnim informacijama i naporima kako bi u konačnici bilo što manje pobačaja, nema zabrane””, rekao je Plenković poručivši kako Vlada trenutno nema namjeru mijenjati zakon. Ocijenio je to osjetljivim slučajem, a dodao je i kako je Ustavni sud čekao 27 godina kako bi donio odluku o zakonu, potaknutu inicijativom jednog pojedinca 1991. godine.

Jedan od okupljenih novinara ga je upitao i imaju li žene u Hrvatskoj pravo odlučiti o rađanju djece.

„Imaju pravo, a nikome se ne može oduzeti pravo na priziv savjesti, te dvije stvari egzistiraju istodobno”, potvrdio je premijer.

Ipak nije želio komentirati Berošovo tvrdnju kako bi se sve brzo riješilo da mu se trudnica javila.

U četvrtak se, u znak podrške Mireli Čavajdi te općenito za zalaganje za pravo žene na odlučivanje o svom tijelu, organizira i prosvjed naziva Dosta!, a na koji je građane pozvala i pjevačica Severina.

Komentari