PLENKOVIĆ NAKON SASTANKA: ‘Slijedi plan cijepljenja u Hrvatskoj, građani trebaju izbjegavati suvišne socijalne kontakte’

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s članovima Znanstvenog savjeta koji Vladu savjetuje o problematici aktualne pandemije. Na sastanku sudjeluju Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Andreja Ambriović Ristov, virologinja, znanstvena savjetnica, predstojnica zavoda za molekularnu biologiju, IRB, Branko Kolarić, epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar” i redoviti profesor na Medicinskom fakultetu u Rijeci Gordan Lauc, utemeljitelj biotehnološke tvrtke Genos i profesor molekularne biologije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu.

“Nakon analize kretanja epidemije i efekata mjera koje smo usvojili prije tri tjedna i pet dana, najbitnije je da su svi članovi podržali nove mjere. Utvrđena je ozbiljnost situacije”, rekao je Plenković i dodao da će, bude li potrebno, donijeti nove mjere kako bi se smanjilo širenje zaraze.

“Rekao je da u savjetu nema jednoumlja. Oni rade besplatno, njihov doprinos je hvalevrijedan cijelo ovo vrijeme. Postoje različiti pogledi, no s obzirom na mjere koje smo predstavili i osluškivanje znanstvenika, usuglasili smo se za podršku mjerama, ocjeni da je situacija ozbiljna i ukoliko bude potrebe – razmatrat će se donošenje novih mjera”, objasnio je Plenković.

“Slijedi plan cijepljenja u Hrvatskoj. Cjepivo mora imati učinkovitost 99 posto”, dodao je.

Plenković je u petak nakon prijepodnevnog sastanka s parlamentarnom većinom poručio kako ne bi usvajali nove mjere da ne misle kako one neće imati efekta. Dodao je i kako se bitka protiv koronavirusa može dobiti jedino ako svi u tome solidarno sudjeluju.

“Uz sav respekt koji imamo prema ugostiteljima, nama je jako bitno da zadržimo proizvodnju. Naši građani trebaju izbjegavati suvišne socijalne kontakte. Virus ne ide drugačije, već prelazi sa zaražene osobu na onu koja to nije. Apeliram na hrvatske građane”, objasnio je Plenković. “Slijedi plan cijepljenja u Hrvatskoj. Cjepivo mora imati učinkovitost 99 posto”, dodao je.

Za Kolonu sjećanja u Vukovaru i Torcidin mimohod u Splitu navodi da Vlada pridaje velika ozbiljnost COVID-19 oboljenju. “Kada je riječ o Koloni sjećanja, dane su jasne preporuke HZJZ-a u kojima je dan okvir kako to treba biti. Veći dio građana se toga pridržavao. No, jedan dio ljudi se, ne samo tamo, ne pridržava mjera i na taj način šalje neku poruku. Nema tu politikanstva”, rekao je Plenković.

 

 


Komentari