Plenković najavio produljenje popisa stanovništva, evo do kada

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Da se popis stanovništva uz pomoć popisivača produljuje do 14. studenog, otkrio je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade. Inače, sve je trebalo biti gotovo do 29. listopada, no premijer govori kako se isti produljuje kako bi popis bio napravljen na najbolji mogući način.

Istaknuo je kako popisivači na terenu zbog pandemije nailaze na određene poteškoće pa je, tvrdi, nakon konzultacije s ravnateljicom Državnog zavoda za statistiku, a sukladno Zakonu o popisu stanovništva, Vlada produljila rok do 14. studenog.

S druge strane, ravnateljica DZS-a, Lidija Brković govori kako su procijenili da do prvotnog roka ne bi bile popisane sve popisne jedinice pa su produljili rok. Dakako, i ona kao razlog navodi pandemiju.

Smatra i kako će dodatni dani popisivačima na terenu omogućiti da osobnim intervjuom, uz pomoć elektroničkih uređaja, obave popisivanje svih jedinica koje se nisu same popisale, ali i da prekontroliraju podatke prikupljene tijekom prve faze, odnosno samopopisivanja. Zaključuje kako građani ne trebaju brinuti da ih popisivači neće obići.


Komentari