Plenković najavio nove mjere za očuvanje radnih mjesta: Skraćuje se radno vrijeme i uvode nove potpore, a ima rješenje i za ugostitelje

Foto: Admir Buljubasic/HINA/POOL/PIXSELL

U utorak je sazvana konferencija Andreja Plenkovića i ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića, na kojoj su komentirali nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta radi krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Plenković je započeo navođenjem svih mjera koje je Vlada uvela kako bi pomogla gospodarstvenicima i očuvala radna mjesta. Zatim je nastavio nabrajati nove mjere usmjerene na omogućavanje da se u određenim područjima proširi opseg poslodavaca i grana koje će njome biti obuhvaćene.

“Prva mjera odnosi se na skraćivanje radnog vremena od 70 posto, smanjuje se dokumentacija koju treba podnijeti, a maksimalna mjesečna potpora po radniku raste na 2800 kuna”, rekao je Plenković.

Plenković je istaknuo da je najvažnija od svih druga mjera koja se odnosi na uvođenje stupnjevanja potpore sukladno padu prometa.

“Primjerice, potpora od 2000 kuna po radniku za pad prometa od najmanje 40 posto. Korisnici potpore oslobađaju se i plaćanja doprinosa”, rekao je Plenković, dodavši da stupnjevanje ide do 4000 kuna, i to u slučaju kad promet padne 60 i više posto.

“Pad prometa se neće mjeriti na mjesečnoj bazi, nego se uspoređuje pad prometa u 2. i 3. kvartalu s prometom u 2. i 3. kvartalu 2019. i na taj način omogućujemo realniju sliku pada prometa u pojedinim djelatnostima. Ostavljamo iznimku za sektor kojima je rad ograničen odlukom Stožera civilne zaštite, poput, primjerice, sektora usluga hrane i pića. Oni će vidjeti što im je povoljnije”, rekao je Plenković i objasnio da bi mjere trebale vrijediti od 1. listopada do kraja godine.

Aladrović je naglasio da ne može doći do otpuštanja onih radnika za koje se mjera koristi.

“Nije bilo puno slučajeva u kojima su poslodavci primali potpore i otpuštali radnike. U tom slučaju potražuju se potpore te je dosad vraćeno 100 milijuna kuna HZZ-u”, kazao je Aladrović

“Ako okolnosti budu drukčije, ne znači da nećemo promisliti i o drugim načinima. Poruka je jasna: obveze koje preuzimamo moramo ispunjavati, a postoje zaštićeni računi na kojima će biti tri četvrtine primanja. Treba realno gledati na ovu situaciju”, zaključio je Plenković.


Komentari