Plenković najavio: Mjera od 3250 kuna povećava se na 4000 kuna od travnja, država plaća doprinose

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Potpora koju već koristi 400 tisuća radnika tj. minimalac podiže se na 4000 kuna za sve od travnja do lipnja s tim da će Vlada pokriti troškove doprinosa u iznosui od 1460 kuna, najavio je premijer Andrej Plenković.

“Dogovorili smo paket mjera koje ćemo sutra usvojiti. Dio mjera predložit ćemo Saboru. Riječ je o daljnjem suzbijanju krize zbog najveće krize ovog tipa koju svijet pamti. Za nas, bez ikakve dvojbe, riječ je o najvećoj krizi od Domovinskog rata. Ovaj ožujak 2020. pamtit ćemo kao najzahtjeviniji mjesec koji smo proživjeli u ovom tisućljeću. U ratu smo protiv koronavirusa, panike i društveno ekonomskih posljedica. Udar je na naše tvrtke. Siutacija je objektivno teška jer nitko ne može procijeniti koliko će trajati, Znam da nikome nije lako. Djeci, roditeljima, bakama, liječnicima, medicinskim sestrama, policajcima, carinicima, onima što rade u dućanima. Prilagođavamo se na novu realnost. Na novo normalno.”

“Imamo jasan odabir da spašavamo živote. Možemo reći, kada se uspoređujemo s drugim državama, da smo reagirali učinkovito, brzo i držimo sve pod kontrolom. Danas imamo 96 novooboljelih. Naša je poruka da nam ništa nije važnije od zdravlja. Ovo je situacija u kojoj moramo biti odgovorni. Element panike smo svladali. Apeliram na sve da budu strpljivi.”

“Podnijeli smo prije dva tjedna prvi paket mjera težak oko trideset milijardi kuna. To je bila brza intervencija. Već više od 65 tisuća poduzeća krenulo je u provedbu tih mjera. Spašavaju se poduzeća i brojna radna mjesta. Prve procjene razmjera ove krize veće su od krize iz 2008. To je bila kriza financijskog kapitalizma, a ova se uspoređuje s velikom depresijom u dvadesetim godinama prošlog stoljeća. Ne možemo predvidjeti trajanje ove krize. Odlučili smo čvrsto stati iza radnika i iza gospodarstva. Mjera koju predlažemo je da se ona potpora za travanj i svibanj, za koju je već prijavljeno 400.000 radnika, s 3.250 kn podigne na 4000 kuna neto. Država će preuzeti teret doprinosa i davanja za taj iznos. Ukupno dakle 5.460 kuna. Ta mjera je teška oko 8 i pol milijardi kuna, pod uvjetom da poslodavci zadrže radnike.”

“Druga mjera je prema poduzećima kojima je rad onemogućen ili otežan. Oni će biti oslobođeni davanja za travanj, svibanj i lipanj. Oni koji imaju pad prihoda između 20 i 30 posto imaju pravo na odgodu plaćanja, dovoljno su čvrsti da iznesu krizu. Oni koji imaju prihode manje od sedam i pol milijun kuna, većina njih, a imaju pad prihoda veći od 50 posto, u potpunosti ćemo ih osloboditi plaćanja poreznih obaveza.”

“Treći element je plaćanje PDV-a. Odgađamo dok se ne naplate računi. To ne znači da oslobađamo od plaćanja PDV-a. Država će pritom biti maksimalno štedljiva. Svi ministri dobili su najavu da se ide u izvršavanje samo nužnih rashoda.”

“Na sjednici Vlade imati ćemo prijedloge u sektoru poljoprivrede. Želimo da se najmanje 60 posto proizvoda naručuje iz Hrvatske. Želimo poslati poruku i sačuvati hrvatske poljoprivredne proizvođače.”

Idemo s mjerama u sektor turizma, promjenom niza zakona koji će pomoći hotelijerima i iznajmljivačima. Nakon sutrašnje sjednice Vlade, uz sve ovo što ćemo raditi, ići ćemo u razgovore sa socijalnim partnerima. Održao sam sjednicu sa GSV-om, mislim da svi razumiju situaciju. Sretni smo što su plaće išle gore, u ovim okolnostima moramo vidjeti kako dalje. Što se tiče isplata za ožujak, bit će novaca i za plaće i mirovine. Sve ono za svibanj i travanj, razgovarat ćemo.”

“Ministar financija obavio je niz razgovor s bankama. Od danas kreću moratoriji na kredite. To je bio dio prvog paketa, očekujemo razumijevanje i odgovornost banaka. Sve ove mjere tiču se razdoblja od tri mjeseca.”

“Nemamo lijek za zaražene, nemamo cjepivo i ne znamo kada ćemo steći imunitete. Dok je to nepoznato, nema nikoga tko će znati reći do kojeg datuma voditi koju politiku.”

Dosadašnji paket koji je obuhvaćao 63 mjere naišao je na kritike sindikata, poslodavaca, obrtnika i poduzetnika koji su svi odreda tražili otpis, a ne odgodu poreznih davanja i doprinosa, a jedina mjera koja je donekle podržana je isplata minimalca na teret državnog proračuna.

Komentari