Plenković na mukama: Zbog Hasanbegovića pregazio vjerodostojnost?

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Čini se da je Hasanbegović jedini vjerodostojan u ovom slučaju.

Zlatko Hasanbegović opet je prodrmao poziciju čelnika HDZ – a, Andreja Plenkovića. Ovaj saborski zastupnik i bivši ministar kulture, već je jednom bio razlogom lavine bijesa koja se sasula na premijera Andreja Plenkovića, kada je HDZ na čelu s Plenkovićem, a na račun Hasanbegovićeva imena, pokupio glasove, a zatim ga se odrekao.

Ovi situaciju, Zlatko Hasanbegović je podnio gospodski, odmjereno, ali i vjerodostojno samom sebi, svojim stavovima i biračima. No, baš u trenutku kada se Vlada našla na najvećim mukama, nakon drame u kojoj se borilo doslovno za svaki glas, Zlatko Hasanbegović, član predsjedništva HDZ-a, pojavio se kao drugi na listi Brune Esih za zagrebačku Gradsku skupštinu na predstojećim lokalnim izborima.

Podsjetimo, Plenković mu je već jednom otvoreno poručio da će snositi posljedice ukoliko podrži Esih, no ova prijetnja upućena mu je prije krize vlasti.

“Očekujem od Hasanbegovića i svih članova HDZ-a u Zagrebu da čvrsto i angažirano podupru Dragu Prgometa u Zagrebu kao našega legitimnog, kvalitetnog kandidata koji će u Zagrebu i za sebe i za HDZ napraviti sjajan rezultat. Oni koji budu radili eventualno protiv našega kandidata, za to će snositi posljedice. Ako netko kani na izborima podržavati opcije koje nisu HDZ, sretan mu put, otvorena su mu vrata” rekao je Plenković nakon objave kandidature Brune Esih.

Također napomenimo da HDZ, iako ima većinu u Saboru, ona je na prilično klimavim nogama te se ne bi održala u slučaju izbacivanja Hasanbegovića iz stranke.

“Članstvo u HDZ-u prestaje: a) istupanjem iz stranke; b) isključenjem; c) upisom u bilo koju drugu stranku registriranu u RH; d) kandidiranjem na izborima bez suglasnosti stranke; e) podnošenjem ostavke ili dužnost u predstavničkim, izvršnim i drugim tijelima vlasti, bez prethodne suglasnosti nadležnog tijela HDZ-a; f) u slučaju smrti; g) u slučaju pravomoćne sudske presude za kaznena djela navedena u Etičkom kodeksu HDZ-a”, piše u Statutu HDZ – a koji je prilično jasan u ovom slučaju.

Vlast slađa od vjerodostojnosti?

Hasanbegović možda je vjerodostojan, no je li to i njegova stranka na čelu s Plenkovićem?

Naime, predstojnik Ureda premijera Andreja Plenkovića, Davor Božinović, izjavio je u subotu u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija kako HDZ nije znao da će se dr. Zlatko Hasanbegović, član Predsjedništva stranke, naći na listi nezavisne kandidatkinje za gradonačelnicu Zagreba, Brune Esih, te da će odluku vezano uz to donijeti stranačka tijela.

“Nije HDZ prijeki sud; to jest navedeno u statutu kao razlog za prestanak članstva, međutim o prestanku odlučuju nadležna tijela HDZ-a i ona će o tome razgovarati”, istaknuo je.

Po pitanju Hasanbegovića tijekom dana se oglasio i Plenković, no u nešto blažem tonu nego što je to bilo prilikom kandidature Brune Esih.

“”On je povukao taj potez. Razgovarat ćemo s njim idući tjedan, sastat će se i tijela stranke pa ćemo vidjeti što ćemo dalje. To je njegov izbor”, poručio je pomirljivo Plenković, posve zaboravivši na oštrinu koju je imao kada je upozorio Hasanbegovića što će se dogoditio ukoliko ne kani podržati Prgometa.

Nije teško zaključiti iz kojeg smjera puše vjetar u ovom slučaju. Je li vlast slađa od vjerodostojnosti, ostavljamo vam da procijenite sami.

 


Komentari