PLENKOVIĆ I MILANOVIĆ STISNULI RUKE: Premijer otkrio o čemu su razgovarali u Vukovaru

Foto: Zagreb.info

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u koloni sjećanja dao je izjavu za N1 televiziju.

“Bitka za Vukovar je bila ta koja je sačuvala Hrvatsku. Dala je vremena da se konsolidira i pripremi obrana i da heroji koji su bili ovdje zaustave JNA i da ne dođe do prodora”, poručio je premijer i dodao da je njegova Vlada učinila puno za taj grad.

“Što se tiče onoga što smo učinili za Vukovar, mi smo prije pet godina imali prvu Vladu upravo ovdje. Grad je postao mjesto posebnog pijeteta, današnji dan je postao neradni dan, on omogućuje svim ljudima koji osjećaju Vukovar da dođu tu… Ovdje je Hrvatska jedinstvena, to se mora njegovati i održavati”, izjavio je.

Na pitanje o podjelama u Vukovaru, Plenković je rekao da moraju raditi na međusobnoj toleranciji i uvažavanju jer žele društvo u kojem će se svi osjećati dobro. Istaknuo je da je poštovanje nužno i da će “te teške rane, za koje trebaju generacije da zacijele, zacijeliti”.

“Sjetimo se da je ovdje bila mirna reintegracija… Tu je veličina i snaga predsjednika Tuđmana koji je to uspio reintegrirati. Ja to radim, i na sebe sam uzeo puno političkih strelica tom politikom, ali moramo ustrajati u tome, moramo gledati naprijed. Hrvatska je država koja je riješila sve svoje nacionalne zadaće, rješava teške krize i gospodarske tranzicije i prolazi kroz proces demokratskog sazrijevanja. Ova generacija to rješava puno brže nego neke druge države. Mnogi bi htjeli biti na našem mjestu”, rekao je Plenković za N1.

Na pitanje je li ikada požalio zbog koalicije s SDSS-om, premijer je rekao da je iznenađen što je to neobično od 2016. pa nadalje. Poručio je i da potpredsjednik Vlade Boris Milošević danas tu te je bio i Kninu, što je “jasan signal iskazivanja poštovanja prema žrtvi i braniteljima”.

Na pitanje o čemu je razgovarao sa Zoranom Milanovićem u Vukovaru, otkrio je da tema bila obljetnica i koliko je važan današnji dan.

“Mislim da moramo biti konstruktivni, činiti dobro ljudima koji su nam dali povjerenje, nama je važno da ljudi rade, da Hrvati imaju veće plaće, da Hrvati imaju gospodarski oporavak, da država bude bolja nego što je bila onog momenta kad smo dobili povjerenje. Mi se trudimo da idemo naprijed, a neki se trude da mi propadnemo”, zaključio je Plenković.

Komentari